"Tradiția românească reinventează moda! La mare căutare în această perioadă sunt accesoriile vestimentare realizate după metoda de cusut a străbunilor: țesutul la război. Cu multă migală și ingeniozitate, produse precum genți, borsete sau fulare create astfel, devin accesorii unicat care nu pot lipsi din garderobă", a transmis Cristina Dorobanțu.

Accesorii noi după metode vechi

Mai mici sau mai mari, colorate sau uni, accesoriile realizate la războiul de țesut par să dea moda în aceasta perioadă.

Se pretează la diverse stiluri vestimentare și atrag toate privirile prin unicitatea lor. Create după o veche metodă, transmisă din moși-strămoși, toate accesoriile prind contur în mâinile pricepute ale Simonei. Tânăra antreprenor, fost economist, și-a amenajat, în centrul Capitalei, un mic atelier care aduce aminte de bunici.

Simona are 3 copiii, iar maternitatea a ajutat-o să își găsească adevărata pasiune: aceea de meșteșugar al zilelor noastre. A făcut primii pași în această direcție în urma cu 10 ani, iar de atunci nimeni nu o mai poate convinge să renunțe la aceasta metoda de țesut.

"Am început să croșetez prima dată, și întâmplător am ajuns la războiul de țesut care mi s-a părut foarte interesant mai ales că este un model nou, nu este ca cel al bunicii, atât de mare încât să încapă într-o cameră", a spus Simona Gongiulea, antreprenor.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un chinez a câștigat 820.000 de dolari la loterie. Șefii l-au obligat să-și împartă premiul cu colegii de serviciu- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Începutul a fost dificil, căci tehnica nu e ușoară, iar tânăra nu a avut un meșteșugar de la care să învețe meserie. Dar din încercare în încercare, a reușit să se perfecționeze.

"Am intrat pe internet, am căutat tutoriale, și am început să lucrez, am stricat, am refăcut Primul meu obiect trebuia să fie un ștergar pentru masă, un șervet de masă, dar nu a ieșit, a ieșit mai mult un fular.

Am zis că trebuie să fie ceva ce poate fi util și purtat în viața de zi cu zi și atunci am început să lucrez genți, borsete, rucsaci, lucruri care să evidențieze ținuta noastră de zi cu zi", a spus Simona Gongiulea, antreprenor.

Acum, după ani întregi în care și-a dezvoltat tehnica și a reușit să o ducă la rang de arta, Simona are deja o paleta largă de clienți care îi solicită produsele. Și ușor-ușor, tânăra a început să țeasă și covoare, ștergare sau chiar șireturi din materiale reciclate, realizate după metoda tradițională. Produsele tinerei se vând cu prețuri cuprinse între 100 și 300 de lei și sunt unicat.

"Gențile făcute la război, și apoi preșurile pe care lumea le folosește în bucătărie, sunt ușor de curățat, se bagă în mașina de spălat și una două sunt gata de a fi folosite. Cel mai căutat produs pot să zic că este brâul țesut, pentru că acum toată lumea poartă costum tradițional românesc și brâul este un accesoriu care e nelipsit. Dacă veneați acum 2 ani și mă întrebați, vă spuneam că este preșul, preșul țesut", a spus Simona Gongiulea, antreprenor.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Robi, dezvăluiri surprinzătoare despre doi concurenții din Casa Iubirii, sezonul 4. Ce a spus Moldo despre Iasmina: "Îl cred și o să spun și de ce"- radioimpuls.ro

Citeste si: Învestirile prezidenţiale în imagini, de la Jimmy Carter la al doilea mandat al lui Donald Trump- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: