In articol:
„Astăzi vorbim despre tradițiile de sărbători care se păstrează cu sfințenie în Țara Moților. Îmbrăcați în straie populare, colindătorii nu sar nicio casă și, potrivit datinilor, chiar au șansa să-și găsească aleasa. Dar despre toate acestea ne vorbesc, soții Adina Popovici și Mihai Sicoe”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Adina Popovici și Mihai Sicoe, despre tradițiile de sărbătoare din Țara Moților
Cristina Dorobanțu: Bună ziua și bine ați venit la noi! Înainte de toate, dați-mi voie să vă admir ținutele! în primul rând vă rog să mi descrieți ce purtați
Adina Popovici: Purtăm costume tradiționale și foarte vechi din Țara Moților. Cămașa mea este din zona comunei Mărgău, comuna Râșca, este o ie mai veche de 80 de ani.
Mihai Sicoe: Bine, țesătura este exact ca și acum 50 de ani. Ducem tradiția mai departe, la fel și portul popular tradițional.
Adina Popovici: La fel și zadia mea, este una este tradițională, dar este un model mai nou din Țara Moților.
Citește și: VIDEO- Cum ținem deochiul departe de noi. Sfaturile lui Irinel Galasiu, specialistă în cristalo-terapie
Cristina Dorobanțu: Mihai, știu că în Țara Moților sărbătorile se păstrează cu sfințenie. Ce-mi povestești despre asta?
Mihai Sicoe: Da. bineînțeles. La noi, în toate cele trei zile sfinte de sărbătoare ale Crăciunului se merge la colindat pe la toate casele de la cel mic, la cel mare. Toată lumea merge la colindat și avem cel mai frumos obicei de acolo de la noi, este cel al Crailor.
Cristina Dorobanțu: Adina, ce se întâmplă pe 26 și 27 decembrie?
Adina Popovici: În 25, o să încep chiar cu prima zi de Crăciun, atunci când feciorii neînsurați merg la colindat la case, însoțiți de muzicanți și ceata de colindători prima dată colindă și pe urmă iau la joc fetele nemăritate. În data de 26 și 27 decembrie, respectiv a doua și a treia zi de Crăciun, se organizează bal, balul satului în căminele culturale. Iată că se mai păstrează tradiția și din fericire și noi vom cânta în acest an în comuna Albac, județul Alba la un bal unde așteptăm peste 300 de persoane.
Mihai Sicoe: Referitor la ce ai spus mai devreme, chiar acum, de sfintele sărbători, mulți își găsesc aleasa inimilor pentru că la fel cum a spus Adina, vin colindătorii și după aia urmează două zile de petrecere, de bal. Se plac, se întâlnesc, dansează, joacă împreună și mulți rămân împreună.
Cristina Dorobanțu: Voi cunoașteți tineri care și-au unit destinele?
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Mihai Sicoe: Am cântat la nunta lor. Și-au unit destinele de sfintele sărbători și am cântat la nunta lor.
Materialul complet îl puteți urmări mai jos.