,,Termenul de orașe-fantomă poate fi aplicat în mai multe locuri din România. La Scornicești, însă, mărirea și decăderea localității se observă cel mai clar. De la un centru urban industrializat, orașul natal al fostului dictator a ajuns doar o amintire. Tinerii și-au văzut de viață peste hotare iar acasă au rămas mai ales bătrânii’’, a transmis Christian Sabbagh.
Trăiesc din amintiri în orașele fantomă
Pentru că era locul natal al fostului dictator, Scornicești a fost unul dintre orașele care a înflorit în timpul comunismului.
,,Pe această stradă funcționau cândva trei mari fabrici: de bere, de lapte și de pâine. După revoluție, toate cele trei au căzut pe rând, iar sutele de angajați, majoritatea din Olt, au plecat pe capete. Acum, iată că în locul bogăției de altădată s-a așezat ruina și paragină’’, a transmis Teo Argint, corespondent Știrile Kanal D.
Un peisaj dezolant ce arată declinul orașului cândva prosper.
Citește și: Situație uluitoare la Orșova! Cetățenii, câștig de cauză în instanță, în fața administrației locale. Ce trebuie să facă acum Primăria?
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Mihai a văzut ambele fețe ale Scorniceștiului: si bogăția, și sărăcia. Bărbatul a fost mecanic și lucra în una dintre fabricile mări ale micului oraș.
Mihai Marin, localnic: ,,Ce s-a întâmplat cu toți oamenii care erau angajați la aceste fabrici? Au plecat. Au închis apartamentele, s-au dus la țară.
O mare parte din populație s-a golit. Înainte era foarte populat, era multă lume venită de la oraș, erau mulți specialiști, veniți din toate părțile’’.
Acum localitatea mai numără puțin peste 11.000 de locuitori. Cum tinerii au plecat peste hotare, acasă au rămas pensionarii.
,,S-a ales praful, s-a ales praful! Confecția, cântă cucuvelele pe ea. Serele, că mâncai roșii din ea. Și multe, și multe. Tinerii...mai mulți au fugit din țară de la ei’’, a spus un localnic.
,,Orașul a rămas pentru pensionari. Locurile de muncă sunt puține, fac naveta, cei care sunt, fac naveta’’, a spus un alt localnic.
Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro
Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro
Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro
Trecutul comunist reprezintă o atracție pentru unii turiști, mai ales pentru cei de peste hotare. Dar localitatea nu profită nici de această nișă aducătoare de profit.
,,Dacă nu esti din localitate și treci prin această zonă, cu greu îți poți da seama că în această casă a copilărit Nicolae Ceaușescu. Dacă te apropii, în schimb, poți observa bustul crăpat și răpus de vreme al dictatorului. Casa mai poate fi însă admirată doar din exterior, pentru că rudele lui au interzis accesul turiștilor’’, a transmis Teo Argint, corespondent Știrile Kanal D.
Ca Scornicești sunt multe centre urbane care au devenit orașe-fantomă, cum ar fi Uricani din Hunedoara, Ștei din Bihor sau Victoria din Brașov.