In articol:
Anunturile despre concediile de odihna ale doctorilor ii intimpina in iulie si august pe cei care au nevoie de ajutor medical. Multi dintre pacientii in nevoie sunt varstnici, care infrunta caldura dar sunt nevoiti sa se intoarca fara tratament.
„Facem stânga împrejur, facem mărunt din buze și am plecat!”,
Vârstnicii din România au parte de tratament în funcție de concediul medicului
In capitala, la cea mai mare policlinică din București, Titan, nu mai puțin de 5 medici au postat pe ușa anunțul perioadei de concediu.
Acest domn nu are decât să aștepte revenirea doctorului sau să scoată bani grei din buzunar și să meargă la privat.
„Mi-am făcut o lucrare și am 2 dinți îmbrăcați care mi-au căzut și îi am în buzunar și trebuie să îi pun...”
„M-am uitat pe alte uși la etajul 1 scrie când nu e doctroul- SUNT ÎN CONCEDIU- și e foarte urât să ajungi la ușă și tre să te întorci înapoi... E cumplit... groaznic de fapt...”, spun oamenii.
Si în alte policlinici se practică acelasi... tratament- BILET DE CONCEDIU-.
„Nu e chiar așa de plăcut să mergi cu o problemă și să nu găsești pe nimeni...ar trebui anunțat mai din timp sau să aibă pe cineva să î înlocuiască!”
„Există procedură legală care obligă medicii care au contract cu casa de asigurări de sănătate, deci deservesc sistemul de asigurări social de sănătate să aibă o convenție de înlocuire încheiată cu un alt medic”, spune Larisa Mezinu, purtător de cuvânt CNAS.
În realitate însă, prea puțini sunt cei care își lasă pacienții în grija altui specialist.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Reporter: „Ce faceți atunci când nu e medicul?”
Bătrână: „Păi rabd 10 zile...am luat rețetele, mânânc medicamentele astea și-mi țin de foame”
Dacă în Capitală situația pe timpul verii arata in acest fel, in mediul rural- acolo unde oricum sunt si mai putini medici – numai pacientii stiu cum s-or descurca. 400 de localitati din Romania nu au nici un doctor.