S-au făcut percheziții și la Ministerul Culturii, de unde au fost ridicate alte documente pentru a fi verificate. 

„Cei trei suspecți reținuți în cazul jafului de la muzeul olandez refuză să colaboreze cu anchetatorii, care încearcă să afle ce au făcut cu tezaurul românesc. Doi dintre ei ar fi soț-soție scrie presa din regat, dar niciunul nu e român, țin să precizeze autoritățile de la noi. Al patrulea suspect, filmat în magazinul de unde au fost cumpărate uneltele folosite la spargere, este în continuare căutat”,

a spus Cosmin Cernat.

Cei trei indivizi au fost săltați de polițiști olandezi în timpul unor descinderi fulger în mai multe locuințe din nordul regatului. Anchetatorii au ajuns la ei după ce au vizionat imagini de pe mai multe camere de supraveghere și în urma ponturilor primite de la oameni. Presa din regat scrie că doi dintre suspecți, soț și soție, părinții a doi copii mici, au fost ridicați dintr-o locuință socială dintr-o localitate învecinată cu orașul de unde a fost furată mașina.

„Facem precizarea că niciunul dintre cei trei nu este român.”

Anchetatorii aveau un vizor și un român, pe bărbatul care înainte cu câteva zile de jaf se plimba cu o geantă pe umăr prin muzeu. A fost audiat, dar n-are nicio legătură cu furtul coifului de la Coțofenești și a brățărilor dacice din aur. Ofițerii din regatul Țărilor de jos mai caută un suspect, al patrulea, și fac apel la populație ca să îl captureze.

O cameră de supraveghere l-a filmat într-un magazin de bricolaj, nu departe de muzeu. Se pare că ar fi cel care a cumpărat de acolo cele două baroase și ranga folosite la spargere. S-ar putea ca amprentele tâlharilor să fi fost descoperite pe unelte la expertiză. Polițiștii n-au dat detalii: „Dacă rămân urme pe ele depinde de profesionalismul sau amatorismul hoților. Dacă au avut grijă să poarte un anumit gen de mănuși, pentru că dacă au purtat mănuși de lână, de schi și asta se poate identifica pe urmă, dar depinde cât de profesioniști sau de amatori sunt hoții.
Clar este un indiciu.”

Cei trei suspecți reținuți nu ar fi vrut să colaboreze cu procurori olandezi, spun surse judiciare. Cu alte cuvinte, nu le-au spus ce au făcut cu tezaurul românesc. S-ar putea să fie ascuns undeva, dar marea temere este să nu cumva să fi fost topit: „Pentru niște hoți vulgari da, ar fi semnificativ să vândă, nu știu, un kilogram jumătate de aur sau cât o fi acolo la prețul pieței, dar asta ar fi un lucru inacceptabil chiar pentru hoți, fiindcă ei ar rata un câștig mult, nu mult, incomensurabil mai mare

decât atât. Ei au furat simboluri, nu au furat material.”

Să dea Dumnezeu să fie așa, iar anchetatorii să găsească intacte coiful și tezaurul. La asta se roagă și românul de rând și autoritățile. Cert e că după jaf directorii de muzee suflă și în iaurt când vine vorba de expozițiile de peste hotare. În România, parchetul general continuă ancheta după jaful din Olanda. S-au făcut percheziții și la Ministerul Culturii, de unde au fost ridicate alte documente pentru a fi verificate.

Nu este exclus ca în zilele următoare oficiali sau funcționari din mai multe instituții să fie audiați.


Îți Recomandăm Și...