Armata ucraineană a reuşit să elibereze, după lansarea contraofensivei, aproximativ o mie de kilometri pătraţi din teritoriul ocupat de ruşi.

Şi Kupiansk este pe lista localităţilor eliberate. Forţele ucrainene au reuşit să străpungă frontul de est pe o distanţă de aproximativ 50 de kilometri şi sunt acum în situaţia de a izola în jur de 10 mii de soldaţi ruşi.

La Moscova, Vladimir Putin a convocat rapid consiliul de securitate. Ulterior, se pare că ruşii ar fi fugit şi din Izium, dar au lăsat în urmă tone de muniţie şi tehnică militară, ceea ce arată o retragere disperată, în grabă.

Invadatorii au folosit drept depozit chiar şi pădurile din Harkov. Dar acum aceste trofee au ajuns la armata ucraineană, care le va folosi în luptă.

Rușii primesc ajutor

În ajutorul ocupanţilor care fug de pe frontul de est vin trupe din sud. Imagini cu două elicoptere şi mai multe vehicule militare care circulă pe o şosea au fost publicate de presa rusă.

La Moscova, deja nu se mai vorbeşte despre câte zile ar mai dura până va cădea Ucraina, ci despre căderea Crimeei, peninsulă anexată ilegal de ruşi. Câţiva oficiali din regiunea Sankt Petersburg au semnat un document prin care cer Dumei de stat destituirea preşedintelui Vladimir Putin.

A doua zi, ei au primit citaţie să se prezinte la poliţie, unde au fost amendaţi.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Rezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

Citeste si: Ministrul german de externe, vizită surpriză la Kiev: ”demonstrează că Ucraina poate conta pe sprijinul Berlinului”

De partea cealaltă, ucrainenii au acum un moral excelent după victoriile din ultimele zile. O scenă în care sute de combatanţi cântă imnul ţării face acum înconjurul internetului.

Centrala nucleară Zaporojie, principala îngrijorare

Totuşi, semne de îngrijorare vin iar de la centrala nucleară Zaporojie, care a rămas din nou fără vreo sursă de alimentare externă. Şeful agenţiei internaţionale a energiei atomice, Rafael Grossi, face apel la crearea unei zone demilitarizate în jurul ei, pentru a evita o catastrofă.

Oficialul mai spune că pana de curent din Energodar, localitatea în care se află centrala, şi ameninţările la adresa personalului reprezintă riscuri la adresa siguranţei nucleare.

Ce a spus Volodimir Zelenski

„În acest moment, Forţele Armate ale Ucrainei au eliberat şi au preluat controlul a peste 30 de aşezări din regiunea Harkov. Într-o parte dintre localităţile din regiune, acţiunile de verificare şi securizare a teritoriului continuă, preluăm treptat controlul asupra noilor aşezări- peste tot readucem steagul ucrainean şi protecţia întregului nostru popor”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Citeste si: Ucraina obține o "victorie substanţială" prin spargerea defensivei ruse în regiunea Harkov

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele verbale cu rezultatele voturilor- antena3.ro

Liderul ucrainean a mulțumit tuturor forțelor care luptă în regiunea Harkov.

„Sunt recunoscător tuturor băieţilor şi fetelor, bărbaţilor şi femeilor care luptă pentru Ucraina!” a mai adăugat el.

Citeste si: Zelenski anunță "vești bune" de pe front. "Se schimbă situația în favoarea Ucrainei"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si