In articol:
„Cine își dorește o vacanță de câteva zile la munte, trebuie să scoată din buzunar o mică avere. De la cazare și mâncare, până la distracția pe pârtie, totul este mult mai scump în stațiunile montane, față de sezonul trecut. Proprietarii afacerilor spun că majorările sunt justificate. Prețurile au fost mărite din cauza creșterii TVA-ului, a scumpirii materiei prime, dar și a facturilor uriașe la utilități”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.
Vacanță la munte mai scumpă
„- Ne ia șocul când vedem facturile de curent.
- Atenție, sold preavizat pentru deconectare. Este factura pe o lună?
- Da”, a spus proprietarul unui restaurant din Brașov.
Este reacția pe care o are lună de lună proprietarul acestui restaurant din centrul istoric al Brașovului. Cheltuielile pentru funcționarea localului au crescut foarte mult, iar toate majorările se resimt acum în prețul final al preparatelor.
„Au crescut foarte mult prețurile la ingrediente, la materia primă pe care noi o folosim. A crescut energia enorm de mult, sunt costuri incredibil de mari pe curent, pe gaz. Față de anul trecut, n-au crescut foarte mult, poate un 5-7%, față de acum doi, trei ani au crescut cu 20-25%”, a explicat Cristian Macedonschi, proprietarul unui restaurant.
Marea problemă este că scumpirile vin în lanț, de la furnizori, până la clientul final, indiferent de domeniul de activitate.
„Am încercat să păstrăm cât de mult am putut același preț de anul trecut, chiar dacă s-a mărit cu o mică parte de un 5-10%. Prețurile s-au scumpit datorită TVA-ului, măririi de TVA, a personalului, produsele de curățenie, totodată, și îngrijirea și întreținerea hotelului”, a explicat Norbert Radi, managerul unui hotel.
„Și dacă veniți cu familia la Târgul de Crăciun din Piața Sfatului trebuie să vă scuturați de câteva sute de lei. Asta pentru că, de exemplu, un kilogram de dulciuri costă 100 de lei. Dacă vreți să savurați un pahar de vin fiert, prețul acestuia este între 10 și 20 de lei, iar dacă vreți să cumpărați cadouri sau obiecte făcute de meșteșugari, prețurile lor pornesc de la 20-30 de lei și pot să depășească 400 de lei ”, a transmis Adrian Jătăreanu, corespondentul Știrilor Kanal D.
Inclusiv turiștii care practică sporturile de iarnă scot mai mulți bani din buzunar. La Predeal, de exemplu, un schi pass valabil o zi întreagă costă 265 de lei. La Sinaia, aceeași cartelă costă 230 de lei, iar in Poiana Brașov, unde tarifele au fost mărite cu 17 procente față de sezonul trecut, costă 200 de lei.
Astfel, fiecare scumpire se resimte în buzunarul turiștilor.
„Păi, o cafea e 12 lei, o cafea la pahar, mică. Celelalte prețuri toate au explodat cu 200%”, a spus un turist.
Iar viitorul nu sună bine deloc. Autoritățile anunță noi scumpiri la produse și servicii, inclusiv în lunile următoare.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro