„Este alertă în spitale din cauza numărului tot mai mare de pacienți diagnosticați cu tuse convulsivă, numită și tuse măgărească. În doar 4 luni avem deja de 7 ori mai multe cazuri decât situația din anul trecut, iar copiii sunt printre cei mai vulnerabili la această amenințare. Din totalul de îmbolnăviri, aproape un sfert s au înregistrat doar în județul Timiș”, a transmis Radu Andrei Tudor.

„Ne-am și panicat, tocmai de aceea am și zis... am sunat la salvare”, povestește o mămică.

Părinți panicați din cauza copiilor care tușesc

Andreea a trecut prin clipe de panică atunci când a observat că fiul ei tușește puternic și respiră tot mai greu. A descoperit la spital că e vorba de tuse convulsivă, o infecție respiratorie severă.

„De o zi jumătate a început cu tusea asta foarte.... Ne-am panicat și azi dimineață chiar a început cu o tusea de nu se mai putea opri și am venit deoarece îmi face și febră ”, a mai spus ea.

Citește și: Alertă sanitară într-o localitate din România! Populația a primit RO-ALERT de rabie

Noi am găsit-o pe holurile Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara.

„S-a și înroșit foarte tare în față și nu, nu reușeam nicicum”, a mai adăugat.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Apare în colectivități în care bordetela pertusis, un agent microbian agresiv ajunge în special din cauza populației nevaccinate. Rata de vaccinare a scăzut și în județul Timiș și în România sub 80%”, a explicat medicul Mihai Gafencu.

Copiii sunt printre cei mai vulnerabili. Medicii din Timișoara spun că numărul pacienților minori e cel mai mare din ultimii 20 de ani. De la începutul anului până acum s-au înregistrat 112 cazuri la nivel național, dintre care 22 doar în județul Timiș. Anul trecut au fost 16 în toată țara.

„Conjugat vom avea probabil una sau două epidemii. Abia am scăpat de cea de gripă, a venit cea de rujeolă, acuma numărul de cazuri mari de tuse convulsivă”, mai precizează medicul.

„A avut rujeolă o săptămână de zile și după ce a trecut, a rămas cu vomitături și cu febră”, mai povestește o mamă.

Această mamă este din Arad și de câteva zile este internată cu băiețelul la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Tușește, se învinețește și limba în gură și își dă și ochii peste cap. V-ați speriat? Da, da. A mai avut vreodată tuse convulsivă? Nu”, mai spune ea.

„Perioada de contagiozitate este între 7 și 10 zile. Boala în sine durează între 2 și 4 săptămâni, iar perioada de convalescență merge până la 8 săptămâni”, mai spune Mădălina Bălan, medic la Spitalul Victor Babeș.

La nivel european, între ianuarie și martie s-au înregistrat 32.000 de cazuri de tuse convulsivă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si