De anul viitor s-ar putea aplica o cotă unică de TVA pentru toate produsele. Cel puțin asta ne cere comisia Europeană. Încă nu este clar cu cât ar putea fi taxate bunurile. Dar cert este că orice majorare a aceste taxe ar duce la o nouă explozie a inflației, care ne va afecta pe toți, a transmis Christian Sabbagh.

TVA-ul ar putea crește anul viitor

Acum se aplică 3 praguri de TVA, de 5, 9 și 19%. Cel mai mic procent se aplică pentru o categorie limitată de produse: alimentele bio, lemnele pentru foc și biletele la muzee. Introducerea unei cote unice de TVA s-ar vedea cel mai bine în aceste categorii. De exemplu, un metru ster de lemne costa 1000 de lei acum. Dacă s-ar majora TVA-ul la 21 de procente, prețul lor ar crește cu 150 de lei.

Trecem la categoria de 9%. Atât sunt taxate mai toate alimentele din magazin: de la mezeluri, fructe, legume, carne sau ulei.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

,,Din acest preț de 5 lei, TVA -ul reprezintă 40 de bani, dacă ar fi ca prazul sa fie taxat cu 19%, atunci prețul ar crește cu aproxiamtiv 50 de bani’’, a transmis Georgiana Grimm, reporter Știrile Kanal D.

Citește și: VIDEO-Produse românești la preț redus. Până când va fi menținută această măsură

Facem și un calcul la coșul de cumpărături pentru o lună.

Acum, pe strictul necesar dăm 1.300 de lei. Creșterea TVA-ului ar aduce o scumpire de 150 de lei, care costă 500 de lei. Dacă TVA-ul s-ar majora la 21%, prețul acesteia ar crește cu aproape 10 lei. La prima vedere nu pare așa mult, dar vorbim despre o creștere care s-ar aplica pentru tot ce ne înconjoară.

Adrian Negrescu – economist: Posibila crestere a TVA, din 2025, demonstrează, dacă mai era nevoie, că statul încearcă să își rezolve problema deficitului nu din scăderea cheltuielilor ci din creșterea taxelor.

Dintre toate țările din Uniunea Europeană, Luxemburg are cea mai mică cotă de TVA- de 17%. Noi, germanii și ciprioții avem cota standard de 19%. Restul statelor taxează bunurile și serviciile cu procente între 20 și 27%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si