"Mie mi-a luat doi, da lui fiul meu i-a luat doisprezece, și să nu-i dea banii, i-a oprit și el pentru nuntă. Doisprezece porci și nu i-a dat un leu, nu e păcat..."
Legea spune că despăgubirile ar trebui să ajungă în nouăzeci de zile la oamenii rămași fără animale.
"Ținea porcii pentru nuntă, pentru copil, că un singur copil are"
Ne mutăm în altă comună din județ.
"N-am ce să mai bag în ea acuma, ce să mai bag? Rămâne goală lada, ce să-i băgăm în ea că nu mai avem porci"
Pentru acest bărbat cele două animale erau singura avere pe care se baza pentru perioada grea a iernii. Acum însă.
"- Am fost și la muncă, că am servici, am fost și pe la oameni mai cu ziua un pic, pe colo, pe colo...
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
- Ca să strângeți bani?
- Da, că-i am pe bătrâni bolnavi, iau medicamente, ca să strângem și noi de purcei acolo, să avem. Toată munca s-a dus pe apa sâmbetei, cum ar veni. Am pierdut-o brusc, în câteva ore"
Doar din Drăguțești, peste treizeci de familii au rămas fără 220 de porci în ultimele luni.
"Porc nu mai iau că mi-e frică.
Mi-e frică, vă zisei, pentru fată și a venit cu ei în cupă, la buldor, nici de cum în altceva și a îngropat colea în grădină. Să-mi spună și mie, de unde vine microbul, cum apare"
Totul ar fi pornit de la un porc mistreț.
"Oamenii au fost supărați. Cetățenii din comuna chiar au fost supărați, nu puteam să oprim această boală, dar să știți că oamenii s-au conformat, mulți au luat măsuri, au pus preșuri cu dezinfectanți, nu s-au mai dus cu încălțămintea de pe stradă la cotețul porcului"
Mai mult de jumătate din porci din Gorj au fost depistați cu pestă porcină și au fost uciși în ultimele luni. Asta înseamnă peste 2000 de animale, iar dacă pesta se va extinde, autoritățile nu exclud sacrificarea tuturor porcilor din județ.
"Acea ucidere preventivă într-o zonă, noi o facem și acum, dar punctual țintit, adică este un focar de pestă porcină în vecinătate, sunt trei-patru gospodării din start, ne gândim la ideea de a radica acel focar"
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Pesta porcină crește importurile de carne, dar și prețurile.
"În primele optsprezece zile ale lunii august au fost raportate trei sute cincizeci și patru de noi focare"
Ultimele date puse la dispoziția presei de către direcțiile sanitar veterinare, arată că din vara lui 2017 și până acum, în România au fost lichidate peste șapte mii două sute de focare de pestă porcină.
Citește și: Pestă porcină africană, confirmată în județul Constanța. Mesajul Prefecturii: „Pe teritoriul județului Constanța, pesta porcină africană evoluează în patru localități”