„Uleiul de măsline a ajuns cel mai furat produs din magazinele spaniole, iar comercianții sunt nevoiți să pună sisteme de alarmă pe fiecare sticlă în parte. Produsul e considerat aur lichid și în magazinele de la noi. Cât despre uleiul de floarea-soarelui, mult mai căutat în România, acesta e subiectul unui paradox. S-a ieftinit cu aproape un sfert, dar oamenii simt că prețurile sunt încă greu de suportat”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Uleiul de măsline, cel mai furat de la raft
Uleiul de măsline e aurul de la raft. Produsul e tot mai scump, iar numărul de furturi a crescut, așa că în magazinele spaniole au apărut sisteme de protecție și alarme pe sticlele cu ulei de măsline.
Seceta care a afectat serios culturile a făcut ca prețul acestui produs să fie mai mare cu 150 la sută în ultimii 2 ani.
Un litru de ulei extravirgin costă în Spania între 8 și 14,5 euro.
Citește și: Polițistă din Vaslui, prinsă la furat într-un centru comercial din Iași. Tânăra este conoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase agente ale MAI
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Nu înțeleg cine să fie atât de nevoit să fure o sticlă de ulei. Cu camerele de luat vederi ar fi mai simplu. Dacă ar fi tot magazinul așa și cu niște observatori atenți să supravegheze fiecare sector, mai repede s-ar face treaba”, este părerea unei persoane.
În România, încă nu s-a ajuns la astfel de măsuri, dar prețul uleiului atârnă serios în bugetul românilor. În cazul celui de floarea-soarelui descoperim un paradox.
Ultimele date ale INS arată o ieftinire de aproximativ 25 de procente de la un an la altul.
În mai, scumpirea era de 1,20 la sută.
În februarie, față de aceeași perioadă a anului trecut, uleiul era mai scump cu 29 la sută.
Iar în ianuarie, scumpirile erau și mai mari, de 34,35 la sută. Nu mai e de mirare că în ciuda celor mai recente ieftiniri, oamenii resimt tot prețuri uriașe.
„- Este foarte scump, la salariile de le-avem, de nimic, este scump.
- Cel de măsline?
- Ăla nici nu mai spunem! Este exagerat de scump”, a spus alt cumpărător.
Unde vom ajunge la final de an cu inflația? Teoretic, la 7,5 la sută.
Prețurile la alimente țin de mai mulți factori, printre care carburant, energie și costul forței de muncă.