VIDEO: Un bărbat a fost diagnosticat cu botulism după ce a mâncat conserve cu pește. Care sunt simptomele acestei boli și la ce trebuie să fim atenți?
Un bărbat din Prahova a ajuns la spital după ce a mâncat două conserve cu pește și a fost diagnosticat cu botulism. Iată cum s-a întâmplat totul și ce simptome există pentru această boală gravă.
Un bărbat din orașul Urlați, județul Prahova, a fost diagnosticat cu botulism și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești.
Acesta le-a spus medicilor că a mâncat două conserve cu pește, iar în a doua zi a putut remarca simptome cu care nu se mai confruntase în trecut. Tratamentul necesar a fost adus de la un spital din Republica Moldova.
Cum s-a petrecut totul?
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a mâncat pe data de 9 aprilie două conserve cu pește, iar primele simptome de botulism au apărut chiar în a doua zi, conform informațiilor furnizate de directorul Spitalului Județean Ploiești, Andrei Ilinca, pentru news.ro
Bărbatul a mers la spitalul din orașul Urlați și a primit tratament pentru simptomele digestive, însă în timp tratamentului au mai apărut câteva simptome, neurologice.
Acesta nu mai putea înghiți și ridica pleoapele. Apoi, a fost trimis la spitalul din Ploiești.
Acolo, el a primit diagnosticul de botulism, iar reprezentanții Spitalului Județean au solicitat antitoxina botulinică care nu s-a găsit în România, dar care a fost adusă de la spitalul de boli infecțioase din Chișinău.
Bărbatul este internat la secția de boli infecțioase, în Ploiești. După administrarea tratamentului pentru botulism, starea lui s-a îmbunătățit.
Ce este botulismul? Cauze și simptome
Botulismul este o boală rară și rară cauzată de toxina bacteriană produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această boală poate afecta sistemul nervos și poate fi contractată prin ingestia alimentelor contaminate.
În cazul în care nu este administrat un tratament rapid, infecția poate provoca paralizie, dificultăți severe de respirație și chiar poate aduce moartea pacientului, conform infocons.ro
Printre simptomele botulismului se numără:
Paralizie musculară
Probleme gastrointestinale
Dificultăți la înghițire
Dificultăți la vorbire
Vedere dublă
Botulismul poate apărea la un pacient după ce acesta a consumat alimente contaminate cum ar fi conservele insuficient procesate; și copiii pot face botulism, dacă sunt expuși la spori de Clostridium botulinum din miere; rănile deschise pot provoca botulism, dacă acestea se infectează cu bacteria menționată anterior.
În general, botulismul alimentar este asociat cu conservarea alimentelor în condiții necorespunzătoare. Bacteria care provoacă boala gravă poate supraviețui în mediul înconjurător și poate contamina alimentele în procesul de conservare.