Un bărbat din orașul Urlați, județul Prahova, a fost diagnosticat cu botulism și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești. 

Acesta le-a spus medicilor că a mâncat două conserve cu pește, iar în a doua zi a putut remarca simptome cu care nu se mai confruntase în trecut. Tratamentul necesar a fost adus de la un spital din Republica Moldova.

Cum s-a petrecut totul?

Un bărbat în vârstă de 51 de ani a mâncat pe data de 9 aprilie două conserve cu pește, iar primele simptome de botulism au apărut chiar în a doua zi, conform informațiilor furnizate de directorul Spitalului Județean Ploiești, Andrei Ilinca, pentru news.ro

Bărbatul a mers la spitalul din orașul Urlați și a primit tratament pentru simptomele digestive, însă în timp tratamentului au mai apărut câteva simptome, neurologice. Acesta nu mai putea înghiți și ridica pleoapele. Apoi, a fost trimis la spitalul din Ploiești.

Citește și: Caz straniu! Un pacient a încetat din viață, după 613 zile de contaminare cu Covid-19. Ce spun specialiștii?

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Acolo, el a primit diagnosticul de botulism, iar reprezentanții Spitalului Județean au solicitat antitoxina botulinică care nu s-a găsit în România, dar care a fost adusă de la spitalul de boli infecțioase din Chișinău.

Bărbatul este internat la secția de boli infecțioase, în Ploiești. După administrarea tratamentului pentru botulism, starea lui s-a îmbunătățit.

doctor

Iată ce simptome există pentru botulism, boală care poate deveni mortală.

[Sursa foto: Freepik]

Ce este botulismul? Cauze și simptome

Botulismul este o boală rară și rară cauzată de toxina bacteriană produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această boală poate afecta sistemul nervos și poate fi contractată prin ingestia alimentelor contaminate.

În cazul în care nu este administrat un tratament rapid, infecția poate provoca paralizie, dificultăți severe de respirație și chiar poate aduce moartea pacientului, conform infocons.ro

Printre simptomele botulismului se numără:

  • Paralizie musculară
  • Probleme gastrointestinale
  • Dificultăți la înghițire
  • Dificultăți la vorbire
  • Vedere dublă

Botulismul poate apărea la un pacient după ce acesta a consumat alimente contaminate cum ar fi conservele insuficient procesate; și copiii pot face botulism, dacă sunt expuși la spori de Clostridium botulinum din miere; rănile deschise pot provoca botulism, dacă acestea se infectează cu bacteria menționată anterior.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

În general, botulismul alimentar este asociat cu conservarea alimentelor în condiții necorespunzătoare.

Bacteria care provoacă boala gravă poate supraviețui în mediul înconjurător și poate contamina alimentele în procesul de conservare. 

conserve

Botulismul poate apărea la un pacient după ce acesta a consumat alimente contaminate cum ar fi conservele insuficient procesate.

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: VIDEO. Detalii din culisele vieții lui Cătălin Cîrstoiu, după ce a primit diagnosticul de cancer. Cum arată acum viața candidatului la primăria Capitalei? „Trăiește-ți fiecare zi ca și cum ar fi ultima”

Reguli pe care este bine să le respecți pentru a te feri de botulism

Iată câteva reguli pe care este bine să le respecți pentru a te feri de botulism, conform sursei citate anterior:

  • fierberea alimentelor de origine animala (inclusiv laptele de vaca);
  • nu se gustă conservele pentru a vedea daca sunt bune, în condițiile în care mirosul este neplăcut sau ambalajele de metal sunt bombate;
  • excluderea unor alimente cu potențial de risc din dieta copiilor mai mici de un an;
  • păstrarea în frigider a uleiurilor infuzate cu plante sau usturoi;
  • separarea alimentelor crude de cele gătite;
  • menținerea alimentelor la temperaturi corecte;
  • folosirea de apa curata din surse verificate periodic;
  • fierberea corecta a conservelor preparate în casa;
  • păstrarea în condiții de igiena a cărnurilor afumate, a peștelui crud;
  • manevrarea în condiții igienice a mierii de albine de către producător;

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si