4 martie 1977- ora 21 si 22 de minute. 56 de secunde a durat infernul care a devastat Capitala, ingropand sub daramaturi peste 1500 de vieti omenesti. Magnitudine de 7,4 pe scara Richter, atat a avut seismul care s-a resimtit pana in Moscova si Sankt Petersburg.

Iar un cutremur asemanator ar putea zgudui Romania oricand, spun cercetatorii de la Institutul de Fizica a Pamantului.

Reporter: In urmatorii ani va exista un mare cutremur?

Mircea Radulian, cercetator INFP: Da, exista! In mod clar nu avem cum sa evitam acest lucru, chiar daca nu stim cand se va produce! Nu putem sa neglijam ca este o zona care va produce in viitor si cutremure mari! 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Inaintea unui mare cutremur, activitatea seismica se intensifica. In ultimele 7 zile am fost deja martorii a doua seisme care s-au produs in Vrancea, de aici si ingrijorarea.

Citeste si: Cutremur cu magnitudinea 4,1 pe scara Richter, în judeţul Buzău

Andreea Gurban, reporter Stirile Kanal D: Avem aici harta tectonica a cutremurelor din ultimii 50 de ani din Romania, Bulgaria, Serbia si Ungaria.

Punctele rosii mari indica seisme de o mare magnitude, in timp ce punctele mici rosii indica sesime de o intensitate mai mica. Si se poate observa cum in zona Vrancei din tara noastra- a fost si este cea mai intensa activitate. Numai aici, in ultima jumatate de secol, s-au inregistrat aproximativ 500 de seisme cu magnitudinea de peste 4 pe scara Richter.

In Romania, cel mai recent si relativ moderat cutremur a fost anul trecut, in octombrie, cand s-a inergistrat o magnitudine de 5,6 pe scara Richter.

Vuietul inspaimantator pe care oamenii il descriu adesea nu e altceva decat zgomotul provocat de ciocnirea palcilor tectonice. El preceda cutremurul propriu-zis.

Ce e mai grav e ca nici autoritati si nici unii oameni nu dau doi bani pe avertismentele cercetatorilor.

Doar in Capitala sunt sute de cladiri cu risc seismic crescut. Nici salvatorii nu ar fi pregatiti in cazul unui cutremur major, care ar putea lua mii de vieti!

Citeste si: Un nou cutremur a lovit România! Al doilea în doar câteva ore!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si