In articol:
Tradiția ignatului a debutat în forță în Capitală, unde câțiva bucureșteni au fost filmați în timp ce sacrificau porcul în plină stradă. Între timp, la porțile gospodăriilor se poartă negocieri intense prețurile au mai crescut față de anul trecut dar clienți sunt destui, a transmis Cristian Sabbagh.
Cât costă să respecți tradiția ignatului?
În această perioadă gospodăriile țăranilor au devenit târguri în aer liber. Peste tot sunt anunțuri cu porci de vânzare, iar clienții nu contenesc să apară la porțile gospodarilor.
- Cam cât e kilogramul?
- Merge în jur de 17 lei. De la 80 de kg până la 150, îți alegi pe care vrei.
- Îmi aleg, aleg, dar poți să mi-l faci aici, să-l tranșezi? Cum să nu. Chemăm acum măcelarul, îl pârlește frumos, îl face cum vrei
- Cam câte kilgrame ar avea?
- Eu zic că are undeva la 120-130, uite ăla în jur de 100, depinde ce buget ai. Unul mai micuț așa, uite ăla, e la 100, ăla e la 100,
Un porc poate ajunge să coste și la 2.500-3.000 de lei, în funcție de câte kilograme are. Clienți sunt destui, spun gospodarii, care oferă servii „all inclusive”
Sunt oameni care deja și-au rezervat, mai avem doi-trei la care avem telefoane, vin să îi vadă. Care vrea îl ia de acum care nu, în perioada 20-23 e perioada de foc, vine omul îl tăiem, îl facem aici, a
Citește și: VIDDEO- Culeg mai repede legumele, de teama gerului. Legumicultorii își salvează culturile
În Capitală, oamenii au dat startul sărbătorilor mai devreme. Un porc a fost tăiat în București, în plină zi. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă se văd mai mulți bărbați care scot animalul dintr-o dubă, apoi îl sacrifică și îl pârlesc în mijlocul străzii. Vecinii au chemat poliția.
Chiar și în orașe, oamenii au renunțat să mai cumpere carnea pentru sărbători și vor să taie porcul cu orice preț.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Specialiștii spun, însă, că trebuie să fim atenți de unde provine carnea pe care o punem pe masa de sărbători.
Este riscant. Nu putem spune ca nu e. Și tu dacă îți crești porc în curte trebuie să îi faci imediat analiza, să vezi dacă nu are trichină, pentru că e o boală care poate cauza, mai ales ca în aceasta perioadă consumăm și o cantitate mai mare, a declarat Drgoș Frumosu.
Conform noilor norme date de ANSVSA, țăranii pot sacrifica și comercializa porcii în propria gospodărie doar dacă primesc undă verde de la medicul veterinar, care va completa o fişă de examinare clinică, care arată că animalul este sănătos.