Preşedinta USR, Elena Lasconi, spune că actuala legislaţie "leagă de mâini şi de picioare” autorităţile locale atunci când urşii se apropie foarte mult de localități și pun în pericol viața oamenilor.

Citește și: VIDEO Soluții incerte după tragedia din Bușteni, unde Maria Diana a fost ucisă un urs. Ce măsuri urmează să fie adoptate împotriva animalelor?

Elena Lasconi spune că s-a întâmplat ca un urs să intre și în curtea ei.

"Viața omului este mai presus de orice. Cel care apără viața unui om trebuie tratat ca un erou, nu ca un criminal. Condoleanțe familiei Dianei, tânăra ucisă de urs în Jepii Mici! Dumnezeu să o odihnească! De ani de zile discutăm despre urși care vin tot mai aproape de casele noastre. Ni s-a întâmplat și nouă la Câmpulung. Ursul a ajuns în curtea mea și în curțile multor câmpulungeni, pe stradă, pe bulevard și în locurile de joacă", a scris Lasconi pe Facebook.

Elena Lasoni: Dacă ursul apare pe străzile orașului "trebuie eliminat"

Potrivit șefei USR, orice modificare viitoare a legii ar trebui să stabilească atribuții clare primarului în gestionarea problemei urșilor care se apropie de comunitățile umane.  

"Ca primar, am putut face puține lucruri. Nu te lasă actuala lege! Din respect pentru viață, pentru români, orice modificare a legii ar trebui să stabilească atribuții clare primarului. Pe

cât de mult iubesc animalele, sunt cât se poate de categorică. Dacă ursul apare pe străzile orașului, în gospodării, cu tot dragul pentru animale, acesta trebuie eliminat", a mai scris edilul local.

Elena Lasconi a publicat și imagini video cu un urs care aleargă pe străzile orașului Câmpulung, lângă un parc și un loc de joacă.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Așa cum arată legislația acum, spune șefa USR, niciun primar nu o să dea ordin de împușcare, pentru că riscă dosar penal.

Pe legea de acum, în vreme ce ursul se plimbă prin curțile sau chiar casele oamenilor, pe stradă sau în locurile de joacă, primarul trebuie să acționeze gradual, a explicat Lasconi.

"Practic, trebuie să așteptăm să se întâmple o tragedie, după care să intervenim. Trebuie să facem fișe de intervenție, să stabilim gradul de risc (nu există criterii clare), să așteptăm ca ursul să atace omul, ca nivelul de risc să fie mare. Cu alte cuvinte, să așteptăm tragedia ca să putem interveni. Nu! Trebuie schimbat ceva. Trebuie să intervenim imediat atunci când cel mai feroce animal sălbatic din România iese în afara habitatului său natural", a mai scris politicianul din opoziție.

Un urs a intrat și în curtea Elenei Lasconi.

[Sursa foto: Facebook]

Mai mulți politicieni au cerut schimbarea legii după cazul cutremurător al Dianei, tânăra de 19 ani ucisă de urs, marți după-amiaza, pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi.

Fata nu a avut nicio șansă după ce ursul a atacat-o pe traseul montan, a rănit-o și a aruncat-o în prăpastie.

Citeste si: Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost reacția familiei. “Am ajuns acasă alt om, să vedem ce zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Ei sunt cei doi polițiști care au murit într-un teribil accident. Colega lor este în stare gravă- radioimpuls.ro

Citește și: Detaliul care schimbă cu totul tragedia din Jepii Mici! Care ar fi fost, de fapt, motivul pentru care Diana a fost atacată și ucisă de urs: „Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă”

Ce propune, concret, Elena Lasconi

Elena Lasconi spune că legislația actuală nu le permite autorităților să anihileze ursul decât daca acesta a atacat un om.

Șefa USR crede că primul pas care trebuie făcut este să li se dea primarilor posibilitatea de a da imediat dispoziție vânătorului să împuște sau nu ursul care a intrat în comunitate.  

"Rațional, ca președinte de partid parlamentar, ca primar, cred că primul pas pe care îl putem face este să dăm primarului posibilitatea de a da imediat dispoziție vânătorului să împuște sau nu ursul care a intrat în comunitate. Dacă nu facem ceva acum, o să mai moară mulți oameni și curând ne trezim cu ursul în Piața Victoriei. De aceea solicit celorlalte partide parlamentare să susțină propunerea USR de a-i da primarului dreptul de a interveni, fără să riște dosar penal, atunci când urșii intră în comunitate. Viața omului e sfântă!", spune politicianul USR.

Diana, ucisă de urs pe traseul de la Jepii Mici

Diana, ucisă de urs pe traseul de la Jepii Mici

[Sursa foto: Facebook]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si