Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Urșii, din ce în ce mai multe întâlniri cu oamenii în habitatul natural

În lupta pentru supraviețuire, urşii se întâlnesc tot mai des cu oamenii. Cum habitatul natural le-a fost distrus, animalele au ajuns să caute mâncare chiar în casele localnicilor.

Iulian Ciurea,

Ursii au din ce în ce mai multe întâlniri cu oamenii

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

 

Era ora trei dimineața când o ursoaică flămândă, însoțită de cei trei pui ai ei au dat iama în curtea primarului din Băile Tușnad.

În căutare de hrană sălbăticiunile au distrus tot ce le-a stat în cale. Au reușit să intre în garaj acolo unde edilul ținea congelatorul cu zarzavaturi, carne și alte alimente.

În Băile Tușnad oamenii sunt terorizați de urși. Zilnic mesajele RO-Alert îi avertizează pe localnici și turiști de prezența sălbăticiunilor.

Sunt zile când primesc chiar și până la cinci mesaje RO-Alert pe zi. Ultimul a fost dat chiar ieri la ora 22.18.

Era anunțată prezența unui urs în localitate.
Oamenilor le e teamă să se mai plimbe pe stradă, dar nici în case nu mai sunt în siguranță.

Oamenii au invadat habitatul natural al urșilor

„A venit până la ușă. A văzut vecina de la bloc și a sunat să închidem ușa că ursul vine, aici era deja la poartă.
Altfel intra în magazin”, spun oamenii.

Cazurile in care salbaticiunile ajung in gospodariile oamenilor sunt tot mai multe, insa nimeni nu se gandeste ca animalele isi parasesc habitatul din cauza unui lung şir de erori făcute de oameni.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Au tăiat pădurile, au construit în adâncul lor, iar ursii, tot mai multi, nu-şi mai găsesc mancarea.

Si poate animalele nu ar mai cauta-o in zonele populate daca administratorii fondurilor de vanatoare le-ar asigura hrana suplimentara, in loc sa se gandeasca la profitul pe care il obtin de pe urma lor.

De pilda, pentru trofeul ursului Arthur, despre care se spune ca era cel mai mare din tara noastra, si care a fost impuscat de printul Emanuel de Lichtenstein, administratorii fondului au primit 7 mii de euro.

O suma care ar fi putut fi investita in plantatii de pomi fructiferi.

„Fiecare fond de vânătoare trebuie să declare câte animale are.
Ei sunt proprietarii acestor urși. Cu atât mai mult cu cât atunci când se vânează un urs ei încasează contravaloarea stabilită pentru ursul respectiv, ca în cazul lui Arthur”, spun specialiștii.

Proprietarul fondului de vânătoare are obligația dar și tot interesul să-și țină animalele pe fondul lui de vânătoare.

Urșii rămân fără habitatul natural. Ce fac autoritățile

Ani de zile, autoritățile au eșuat să vină cu un plan pentru a-i scăpa pe oameni de urși, deşi soluţii ar mai fi multe. De pildă, instalarea unor garduri electrice la casele aflate la marginea pădurilor, care să le provoace un şoc şi să îi trimită înapoi în pădure.

În urmă cu un an, Costel Alexe, ministrul mediului la acea vreme, anunţa că va da bani celor care vor să îşi monteze garduri, insa totul a ramas la stadiu de proiect, astfel ca multi localnici s-au vazut nevoiti sa le monteze din banii lor.

Actualul ministru spune însă că măsura este ineficientă şi vede mai degrabă o rezolvare în eliberarea autorizaţiilor pentru împuşcarea urşilor periculoşi în cel mult 24 de ore. In schimb, activiștii spun că schimbarea legislației este un mod mascat de a da drumul la vânătoarea de trofee.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Solutia letala, daca ursul e cel problema nu trebuie neaparat impuscat cu arme de foc. Poate fi tranchilizat si dupa eutanasiat. Asa ar disparea interesul pt vanatoarea de trofee.

Mai grav este ca în ultimii ani nici măcar nu au mai fost numărați urșii din țară.

Abia acum, responsabilii caută o organizație capabilă să facă asta, iar obiectivul pare clar: stabilirea numărului de exemplare care pot face obiectul derogărilor de la măsurile de protecție, cu alte cuvinte, care pot fi ucise.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI