Carnea de miel ar putea fi introdusă pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat. Ministrul Agriculturii a anunțat astăzi că ia în calcul prelungirea plafonării și extinderea listei cu alimente si după 31 ianuarie. Fermierii sunt disperați că o astfel de decizie la va aduce falimentul, iar o parte dintre retaileri spun că sunt de așteptat scumpiri la toate celelalte produse de pe raft, a transmis Cristian Sabbagh.

Prețul mielului, plafonat de Paște

Vestea că Ministrul Agriculturii vrea să prelungească plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază și să introducă noi produse pe listă, printre care și mielul, a picat ca un trăznet pentru ciobani. Aceștia se tem că presiunea va fi tot pe umerii lor, iar procesatorii și retailerii le vor cere să scadă prețul, cu toate că au cheltuieli foarte mari.

"Ăsta e de 3 zile fătat să ajungă la 20 de kg de carne trebuie să investim în mamă. Se duce scump să știți. Sigur o să ne ceară un preț mai mic. O să spună nu mai pot să îți dau 40 de lei ca anul trecut, iți dau 35 și tot m-a dat înapoi. Ei trebuie să câștige aproape cât am investit eu în el. Dacă eu îi cer 40 el să dea cu 70-80", a spus Nicolae Filipoiu, fermier.

Anul trecut în piețe sau măcelării carnea de miel se vindea și cu 55 de lei kilogramul. Acum, adaosul comercial este plafonat la maximum 20% așa că ar trebui ca mielul dar și alte produse pascale să ne scoată mai puțini bani din buzunare.

"Vom lua în calcul toate produsele care în perioada sărbătorilor pascale vor fi consumate de români. Românii își doreau din studiile pe care le-am facut ca aceste alimente să fie reduse.

Anumite alimente de bază au scăzut și cu 28%", a declarat Florin Barbu, ministrul agriculturii.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

La polul opus, retailerii nu mai vor înghețarea prețurilor. Aceștia spun că, deși prețul alimentelor plafonate scade, restul produselor se scumpesc văzând cu ochii.

"Prelungirea ordonanței poate să ducă la creșteri de prețuri colaterale la alte produse care nu sunt supuse plafonării. În piață noi am observat ca preturile au crescut la produsele neplafonate mai mult decat ar fi normal. Practic luam banii din stanga si ii punem in dreapta", a declarat Feliciu Paraschiv, reprezentant retailer.

Reprezentanţii magazinelor au venit cu o altă propunere, prin care să nu se mai intervină din trei în trei luni în piață concurențială.

"Noi cam asta am propune. Dacă vedem un segment sau o zonă de produse unde prețurile cresc anormal și nejustificat, să intervenim pe o perioadă limitată acolo", a declarat Feliciu Paraschiv, reprezentant retailer.

La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă.

Lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez, cozonac, bulion, smântână, drojdie şi carne tocată.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: Pe ce dată începe Postul Paștelui în 2024? Tradiții pentru Lăsata Secului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: