VIDEO -Vaccinare anti-COVID, etapa a doua. Platforma online s-a blocat
Etapa a doua de vaccinare anti-COVID a debutat în stil tipic românesc. Platforma online s-a blocat, iar medicii au introdus de mână datele pacienților.
Asa a inceput etapa a doua de vaccinare la Institutul Marius Nasta: cu zeci de oameni care au stat la cozi lungi inca de dimineata, inainte de ora 8:00. Haosul s-a declansat din mai multe motive. Primul ar fi ca pacientii au venit mai devreme decat ora programarii. Apoi, platforma online s-a blocat, din cauza suprasolicitarii, aproape doua ore- timp in care medicii au fost nevoiti sa introduca manual datele fiecarui pacient.
Si dozele cu vaccin au avut intarziere, lucru care a ingreunat si mai mult misiunea cadrelor medicale. Din fericire, oamenii au aratat o rabdare de fier:
„Sunt conditii decente, nu putem pretinde lux, asta-i tara in care traim”, spun pacienții.
„La ora 8 dimineața aveam 30 de persoane prezente în centru, iar noi putem vaccina doar 16, conform procedurii pe care o cunoaștem”, spun cei din centrele de vaccinare.
În timp ce spitalele din Bucuresti sunt pline de pacienti, centrele de vaccinare amenajate de primariile de sector sunt goale. Este si cazul acestui centru din sectorul 6 al Capitalei, gata sa functioneze, dar care este inca in asteptarea unui aviz de la DSP.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
In Capitala nu mai exista locuri disponibile pentru programari. Asadar, bucurestenii sunt sfatuiti sa se programeze si in judetul Ilfov. Doar ca aici, din 26 de centre doar 4 sunt functionale. La Snagov, de pilda, amenajarea nu e gata asa ca pacientii au facut cale-ntoarsa.
Mergem la al doilea centru din Ilfov ce ar trebui sa fie deschis- aici, insa, dozele de vaccin urmau sa vina abia dupa ora 14:00.
„Nu mi am imaginat ca vin la ora programata si ca vaccinurile nu au sosit. Astept cu nerabdare sa il fac”, spun pacienții.
Si la Craiova ziua a inceput cu haos. Zeci de oameni au asteptat in frig, la minus 10 grade, pentru ca programarile le-au fost amanate.
„Din moment ce exista o platforma si noi am venit la ora 8, ni se spune ca la ora 9. Noi n-am ales ora 9, am ales ora 8”, spun oamenii.
La nivel national sunt disponibile 192 de centre de vaccinare cu o capacitate de a prelua zilnic peste 18.000 de persoane. Momentan, insa, cei care n-au apucat sa se programeze vor prinde un loc disponibil abia dupa 6 februarie, daca vor reusi sa dea de un operator la telefon.
Aproape 365 de mii de locuri pentru vaccinare au fost scoase la bataie pentru perioada 18 ianuarie- 6 februarie, in intreaga tara. Pana acum, putin peste 300 de mii de oameni s-au inscris si se vor vaccina in urmatoarele 20 de zile.