VIDEO - Vaccinarea la sate: Bulversați în drumul spre imunizare
Imunizarea României de la sate e un subiect bulversant pentru bieții oameni aflați în categoriile de risc, dar care habar nu au ce înseamnă vaccinarea și cum se pot programa.
Fără medici de familie și fără să cunoască tainele internetului, așteaptă ca cineva să le bată în porți și să îi întrebe dacă vor sau nu să fie trecuți pe liste. Alții se ghidează numai după ce aud prin stânga și în dreapta. ”Dacă vor să ne omoare?”- e întrebarea care frământă lumea pe ulițe.
În satele României, unde majoritatea oamenilor sunt trecuți de 65 de ani, adică intră în categoria persoanelor vulnerabile care ar trebui vaccinate în etapa a doua, nu știe nimeni încotro să o apuce și pe cine să
În comuna Cârcea din Dolj, de pildă, un singur medic de familie figurează pe listele Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate. El ar trebui să programeze toți bolnavii cronici și pe vârstnici care singuri pe platforma online cu siguranță nu vor reuși niciodată să se înscrie.
Citeste si: Bilanț coronavirus România- 17 ianuarie 2021: Alte 2.156 noi cazuri de infectare, în ultimele 24 de ore
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Bulversați din cale afară, localnicii așteaptă să le bată medicii la ușă ca să îi înscrie pentru imunizare. Mai rău e că tot pe umerii doctorilor cade și datoria de a-i informa pe oameni despre vaccin. Mulți nici măcar nu au de gând să se injecteze.
Ne mutăm în județul Galați- unde domnește la fel de mult haos ca peste tot.
Și aici, alții nu așteaptă nimic. Nu cred în boală, nu cred în vaccin și nu au de gând să se imunizeze cu serul văzut de întreaga planetă... salvator!
Citeste si: Câte persoane din etapa a a doua au fost programate pentru vaccinarea anti-COVID
O altă problemă sunt centrele de vaccinare, care, până mâine, ar trebui să existe în multe comune pentru a putea fi imunizată populația. Iar de asta trebuie să se ocupe primăriile. În Motru, județul Gorj, edilul a luat mobilierul și logistica din cabinetele medicale scolare ca să răzbească.
Citeste si: Medicul Virgil Musta, despre vaccinul anti-COVID-19: „Eu m-am vaccinat deja”
Din păcate, multe centre nu sunt gata de start și poate nu vor fi nici în zilele următoare. Până atunci, oamenii se pot programa. Cei care nu au medic de familie pot suna la Direcțiile de Sănătate Publică sau la numărul unic pus la dispoziție de Ministerul de Interne. Până duminică, la ora 11, 200 de mii de români s-au înscris în a doua etapă de vaccinare!