In articol:
În ciuda unei inflații de 16% în ultimul an, prețul alimentelor de bază a cunoscut o creștere mult mai mare. Din cele 8 alimente care se află în coșul minim de consum, conform datelor INS, cel mai mult s-au scumpit laptele, ouăle și brânza.
Carnea de porc se vinde cu 23 de lei
Mădălina Bichir, reporter Kanal D: "În medie, prețul unui coș cu alimente de bază era la începutul acestui an era 430 de lei. Vedem astfel o creștere de aproximativ 25 de procente față de luna ianuarie a anului 2022, atunci când pentru aceleași produse de bază trebuia să scoatem din buzunar aproximativ 340 de lei."
"Se scumpesc și foarte des. În 2019, 2020, cred că și în 2021 a fost mai acceptabil decât ce e acum."
Evoluția preţurilor la produsele de bază în ultimul an ne-a redus tuturor nivelul de trai.
Citește și: VIDEO- Prețul urzicilor a devenit echivalent cu prețul cărnii de porc
Carnea de porc, de exemplu, costa în medie la începutul anului trecut 19 lei kilogramul, iar acum același produs se vinde cu 23 de lei.
Citește și: VIDEO- Ministrul Agriculturii anunță o liniștire a prețurilor. Ce alimentele se vor ieftini
Adrian Negrescu, economist: "Din top 10 cele mai mari scumpiri din ultimul an, 8 sunt produse alimentare de bază: ulei, zahăr, carne, făină."
Care este valoarea coșului minim de consum
"Acest chefir când am început eu să-l iau era 6 lei, acum ia uitați 9, spre 10."
O organizaţie neguvernamentală a calculat valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent de care ar avea nevoie o familie de doi adulţi şi doi copii.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Anduța Karetsou, coordonator ONG: "În 2021 acest coș minim era 7233 de lei pentru o familie cu doi copii. În 2022 a ajuns la 8659 de lei."
Iar dacă ne raportăm la un singur adult, acesta avea nevoie în 2021 de 2708 lei pentru un trai decent, în timp ce în 2022 aceeași persoană se poate întreţine cu 3275 de lei.