„Nu mulți români știu, dar în loc să meargă la spital din prima și să aștepte ore bune la camera de gardă, se pot duce mai întâi în centrele de permanență. Aceste unități sanitare sunt deschise non-stop și funcționează la fel ca serviciile de urgență, dar sunt administrate de medicii de familie”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Centrele de permanență, o soluție ideală pentru când ne este rău
Această bunică din comuna Feldioara, județul Brașov, și-a adus nepoata la centrul de permanență din localitate, îngrijorată de faptul că fetița face febră. A fost primită imediat, iar medicul de gardă a consultat-o.
Citește și: VIDEO- Fațetele, soluția danturii perfecte. Avantajele și dezavantajele acestei proceduri
În doar câteva minute, fata a fost văzută de medic, a primit o rețetă și a plecat acasă.
Pentru bunică, venirea la centru a fost cea mai ușoară și rapidă soluție.
„- Era mai aproape decât în Brașov.
- Normal, medicul de familie e în Brașov?
- Da, da și e deja târziu și am zis să nu stea până mâine așa.
- De mare ajutor centrul de permanență?
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
- Da. Dacă nu era ce făceați?
- Trebuia să mergem la urgență în Brașov”, a spus femeia.
La centrul de permanență unde fac gărzi medicii de familie poate ajunge orice persoană, fie că este sau nu asigurată, iar aici pot fi consultați și tratați inclusiv pacienți din străinătate.
E o alternativă mai puțin știută de români, dar care îi ajută să nu aștepte cu orele în spitale, la camera de gardă.
„- La acest centru de permanență pacienții care vin pot beneficia de la simple servicii de consultații medicale până la mică chirurgie. Astăzi, recunosc, m-am simțit puțin obosit și doamna asistent mi-a luat tensiunea. Avem rezultatul?
- Avem rezultatul, este un pic cam mare tensiunea dumneavoastră Este 16 cu 8.
- Care ar fi idealul?
- Idealul ar fi la 12 cu 7, 13. Probabil că oboseala își spune cuvântul”, a transmis Adrian Jătăreanu, corespondentul Știrilor Kanal D.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
„Indiferent de patologie, de cele mai multe ori pacienții apelează fără să aștepte la aceste centre de permanență unde sunt consultați rapid, primesc fie un tratament de urgență, fie o rețetă și, bineînțeles, o scrisoare medicală în vederea monitorizării ulterioare prin medicul său de familie”,
a adăugat Adrian Jătăreanu, corespondentul Știrilor Kanal D.
Ana Șestacova este medic de familie și este cea care a pus umărul la deschiderea acestor centre de permanență. Cel de aici e doar unul din sutele de unități medicale din toată țara, deschise 24 din 24. Aici există toate cele necesare pentru un consult.
În această perioadă, centrele de permanență atât de utile nouă se confruntă cu probleme financiare extrem de dificile.
„Sunt întârzieri foarte mari la plata facturilor... s-au achitat doar 40% din luna noiembrie, iar medicii n-au mai fost plătiți din luna octombrie. Chiar nu e prea plăcut să nu primești niciun ban”, a spus medicul de familie.
Dacă situația va persista, multe unități de acest tip riscă să se închidă. Mai ales că, pe anul acesta, spun medicii, bugetul pentru medicina de familie se va reduce cu 25%. Acesta este unul dintre motivele pentru care doctorii din toată țara protestează și își cer drepturile.