„Dantura copiilor e esențială pentru a se dezvolta frumos și sănătos. De aceea, aparatele dentare pentru cei mici sunt recomandate atunci când dinții cresc neuniform. De la ce vârstă putem să le punem copiilor aparat dar și ce costuri sunt, aflăm astăzi de la cunoscutul ortodont Irinel Panainte ”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Variante de aparate dentare pentru copii
Simona Pătruleasa: Bună dimineața și bine ați revenit la noi!
Dr. Irinel Panainte: Bună dimineața bine v-am regăsit!
Simona Pătruleasa: De la ce vârstă poate un copil să poarte aparat dentar și cum ne dăm seama că ar avea într-adevăr nevoie de el?
Dr. Irinel Panainte: Ideal ar fi ca fiecare copil să fie văzut de un medic ortodont în jurul vârstei de 7-8 ani, mai exact în momentul în care se face tranziția de la dinții de lapte la dinții permanenți.
Cel mai frecvent părinții se alarmează în momentul în care încep să crească dinții permanenți și ei observă că nu cresc la fel de drepți și aliniați cum sunt cei de lapte și atunci se prezintă la medicul ortodont. Motivul pentru acest lucru ar fi că nu avem suficient spațiu pentru creșterea dinților permanenți pentru că maxilarele nu cresc și nu se dezvoltă în același ritm cu mărimea și forma dinților.
Mai există o serie de obiceiuri incorecte la care părinții ar trebui să fie extrem de atenți, cum ar fi suptul degetului, dormitul cu degetul în gură, folosirea suzetei sau a biberonului o perioadă mai lungă de timp, rosul unghiilor, mușcatul buzelor, toate acestea permanentizate pot duce la modificări de formă ale oaselor sau ale arcadelor dentare.
Citește și: Cum alegi cea mai potrivită saltea de pat pentru un confort sporit?
Simona Pătruleasa: Credeam că folosirea suzetei ar putea să ducă la necesitatea folosirii unui aparat dentar, am crezut că este doar un mit, deci, într-adevăr poate să influențeze.
Dr. Irinel Panainte: Poate să influențeze pentru că în perioada de creștere oasele sunt foarte ușor modelabile și atunci un stimul din acesta exercitat constant și o perioadă lungă de timp poate duce la apariția unor modificări care, ulterior, vor trebui corectate cu un tratament ortodontic.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Simona Pătruleasa: Ați adus câteva variante. Vă rog să ne vorbiți despre fiecare în parte.
Dr. Irinel Panainte: Aici avem un disjunctor maxilar, un dispozitiv ortodontic fix pe care îl folosim în momentul în care ne dorim să creăm spațiu pentru creșterea dinților permanenți. Atunci când avem maxilare înguste se aplică acest aparat fix pe care pacientul nu îl va da jos și pe care îl va purta timp de 9 luni de zile.
O perioadă îndelungată pentru că trebuiesc consolidate rezultatele obținute în prima parte a tratamentului. Practic, se lărgește maxilarul, după care rămânem cu el pe poziție pentru a consolida acea poziție.
Simona Pătruleasa: În cele nouă luni mai interveniți asupra situației sau este pus și 9 luni așteptăm să se întâmple minuni?
Dr. Irinel Panainte: El este activ în prima parte a perioadei, imediat după aplicare, timp de trei-patru săptămâni, după care pacientul revine la controale la două-trei luni pe perioada tratamentului, iar la final se îndepărtează aparatul și așteptăm pentru următoarea etapă de
tratament.
Aici avem un aparat de silicon de tip gutieră de silicon care este un aparat mobilizabil și se poartă doar pe perioada nopții. Deci pacientul îl va purta doar noaptea și acesta îl folosim, de obicei, atunci când avem acele obiceiuri incorecte de care spuneam mai devreme pentru că, practic, acest aparat antrenează musculatura feței, musculatura buzelor și în felul acesta influențăm și corecta poziționare a dinților.
Simona Pătruleasa: Are legătură și cu bruxismul?
Dr. Irinel Panainte: Poate avea legătură și cu bruxismul pentru că, practic, e ca un material de protecție care vine între dinții de sus și cei de jos.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Simona Pătruleasa: Să le spunem telespectatorilor despre ce este vorba. Mulți dintre noi sau copiii scrâșnesc noaptea din dinți și influențează cumva acest lucru dacă purtăm acest aparat din silicon?
Dr. Irinel Panainte: Aceasta ajută la protecția dinților astfel încât dinții să nu se uzeze, însă, ce e important de știut, e că în perioada copilăriei, în momentul în care se va trece de la dinții de lapte la dinții permanenți, acest fenomen este cumva normal și natural pentru că se pregătește terenul astfel încât să se piardă dinții temporari și să-i primim pe cei definitivi și acest fenomen de abrazare a agenților ajută la acest lucru.
A treia variantă este reprezentată de gutierele dentare care sunt cel mai nou dispozitiv pe care îl avem la dispoziție pentru a îndrepta dinții sau pentru a corecta dinții înghesuiți. Acesta este potrivit, în mod special, pentru copii, pentru că la ei e un pic mai dificil să respecte acele recomandări și indicații care sunt în cazul aparatelor dentare fixe. Iar un mare plus este igiena. Dinții se pot curăța mult mai ușor cu gutierele față de dispozitivele fixe și în felul acesta nu mai avem risc de apariție al cariilor sau a altor probleme dentare.
Materialul complet îl puteți urmări mai jos.