In articol:
"Eu nu mai pot de acum! Azi e a treia zi de muncă de 12 ore!", a declarat o femeie.
Doamna din imagini lucrează în vânzări și deja numără anii pe care îi mai are până când va putea ieși la pensie.
Femeile se vor pensiona ca bărbații, la 65 de ani
"Păi... 20 de ani.. și am deja 28 munciti! Cât să muncesc. Nu mai pot", a declarat femeia.
Planurile multor femei nu se potrivesc însă cu cele ale autorităților.
În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și va crește, etapizat, până în 2030 la 63 de ani.
Este o reformă prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență. Violeta Alexandru, deputat și fost ministru al muncii, ne explică faptul că această măsură este menită să aducă bani în plus la bugetul de stat. Multe alte țări iau în calcul mai degrabă stagiul de cotizare, și nu vârsta de pensionare.
"Aceste discutii, din toate țările civilizate, se poartă pentru a se găsi soluții astfel încat pensionarea femeilor să nu fie un chin, o povară, o ceva ce pare ca nu mai atingi niciodată, după care mai traiesc câțiva ani, și în România, speranța de viață fiind redusă, nu se bucura săracele de pensie. Noi nu avem aceste discuții. Tot ce îi interesează, e să tragă cât mai mult de oamenii care muncesc", a declarat Violeta Alexandru.
Femeile care sunt deja aproape de vârsta de pensionare recunosc că randamentul la serviciu nu mai e același, iar povara acumulată în zeci de ani de trezit dimineața și mers la muncă începe să se resimtă. Cât despre pensionarea la 65 de ani... cred că ar fi un dezastru pentru ele.
"Femile să iasă la 60 de ani! Părerea mea!"
"În momentul în care ai trecut de pragul de 50 de ani, deja încep... durerile articulare..."
"- Eu lucrez în alimentație.
- Și ați rezista până la 65 de ani să mergeți la muncă?
- Nu,nu cred, e prea mult... e vârsta înaintată, îmbătrânim"
Citește și: Cât este pensia minimă în România în 2023. Ce poți cumpăra cu această sumă
Când iese Europa la pensie?
Potrivit datelor oficiale, România se confruntă și cu o populație îmbătrânită. În acest moment, vârsta medie a crescut de la 40,6, la 42,4. De asemenea, suntem penultimii în Uniunea Europeană dacă vorbim despre speranța de viață. La noi, este de 72,8 ani și doar bulgarii trăiesc mai puțin: doar 71,4 ani.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Vârsta de pensionare diferă major de la o țară la alta. În Austria, femeile ies la pensie la 60 de ani, iar bărbații la 65. Iar în Italia și Franța, vârsta este egală, de 62 de ani. Singura țară care permite pensionarea mai devreme este Turcia, la vârsta de 49 de ani pentru femei și 52 pentru bărbați.
În Franța, au fost chiar demonstrații uriașe plus greve în mai multe sectoare ca măsură de protest față de decizia guvernului de a crește vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani, până în 2030. Reforma prevede și eliminarea unor privilegii de care se bucură anumite categorii de angajați publici.