VIDEO- Vâscul, creanga cu preț „de aur”. Românii respectă tradiția vâscului în noaptea de Revelion
Se spune că în noaptea de Revelion este bine să ai în casă o crenguță de vâsc, iar românii respectă tradiția.
Cine vrea să respecte tradiția împodobitului cu crenguțe de vâsc, de Anul Nou, trebuie să bage adânc mâna în buzunar. La Craiova, de exemplu, peste o sută de lei costă cele mai voluminoase crenguțe. În timp ce unii privesc lung la prețurile piperate și trec mai departe, alții sunt dispuși să cheltuie oricât, doar ca să aibă în case planta despre care se spune că aduce noroc, dragoste și bunăstare în noaptea dintre ani, a
Românii care vor să aibă mai mult noroc de Anul Nou trebuie să și plătească mai mult. Mai exact, 100 de lei. Pentru că atât costă această crenguță de vâsc, mai mare, ce-i drept.
Sintagma „Creanga de aur”, așa cum este supranumit vâscul, s-ar putea să nu mai fie doar o metaforă, din cauza prețului care a depășit cu mult așteptările cumpărătorilor.
"O sută de lei chiar nu aș da. Nu aș da pentru că nu sunt posibilități. De o sută de lei aș lua cadouri la copii sau mâncare să punem pe masă, că asta-i cea mai importantă", a spus un român.
Așa că mulți oameni se mulțumesc să admire de la distanță vâscul bogat în bobițe Cumpărătorii caută, în schimb buchețele mici, care costă între 5 și 10 lei, doar-doar să aibă în case planta magică, în noaptea dintre ani.
"Zece lei am dat. E mulțumitor. Nu prea știu ce înseamnă, ce semnifică acest vâsc, dar...dacă ia toată lumea, luăm și noi!", a spus un român.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Vâscul are însă multiple simboluri, spun păstrătorii tradiției.
"Este foarte important să avem vâsc pentru că se zice că aduce noroc, aduce bunăstare și așa este bine. Noi la un apartament mai micuț ne permitem și cu astea mai micuțe", a spus un român.
Sunt însă și oameni care pentru superstiții sunt dispuși să cumpere cele mai mari crengi de vâsc din piață.
"- O sută de lei e acceptabil.
- Ați fi dispusă să cheltuiți?
- Da. Să dea Dumnezeu sănătate. Că degeaba ai bani și n-ai ce face cu ei. Cică aduce noroc în casă, de aia mamă.- Credeți în această tradiție?
- Da, mamă. Până la vârsta mea așa am trăit", a spus un român.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În mitologiile europene, vâscul se consideră o plantă magică. Este recunoscută drept „simbol al iernii” și, atârnat deasupra ușii, aduce armonie în casă, noroc, protecție și belșug.
Vâscul își menține prospețimea și în timpul iernii și rezistă la ger. De asemenea, o tradiție veche spune că cei care se sărută de sărbători sub o ramură de vâsc vor avea o relație îndelungată și multă fericire.