„De sărbători vom avea pe masă legume crescute în sol românesc. Solariile fermierilor abundă de verdețuri gata să fie culese și expuse în piețe. Salata, ceapa verde sau ridichile de la producătorii locali au prețuri ceva mai piperate decât cele din supermarket, însă producătorii spun că diferența este justificată de calitatea și prospețimea mărfii”, a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Legume crescute în sol românesc de sărbători

Trei lei costă această salată uriașă pe care am găsit-o în solariile unui fermier buzoian. Are frunza fragedă, gust intens și nu conține chimicale, ne asigură producătorul.
„E un soi de salată care se pretează și pe timp de iarnă, adică chiar dacă ajung temperaturile și la zero grade, tot nu afectează. A prins și căldura un pic acum suntem la jumătate cu recoltatul”, a explicat producătorul.
Mircea Tatu cultivă salată verde pe o suprafață de 600 de metri pătrați. Din solariile sale, legumicultorul buzoian aprovizionează mai multe piețe din regiune până la sfârșitul iernii. În preajma sărbătorilor, când cererea este mare, salata se va vinde în piață de aproape două ori mai scump decât la poarta fermei.
„Diferența este dată de cheltuielile de transport, de chiria la tarabă, de persoana care stă să o vândă, pentru că la tarabă nu se vând cantități foarte mari și atunci trebuie să stea cineva acolo tot timpul, sunt costurile cu tarabele, chiria”, a mai adăugat acesta.

Citește și: VIDEO- Afumăturile de acasă ajung în toată Europa. Pofticioșii trebuie să scoată aproximativ 500 de lei din buzunare

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Pe lângă salata și ridichile gustoase și sănătoase, legumicultorii din regiune au și alte verdețuri.
Gălățeanul Costică Buruiană produce verdețuri pe toată perioada anului. A muncit 15 ani în Italia în agricultură, iar experiența și banii adunați acolo l-au ajutat să investească în țară.
„Avem o suprafață de 3,5 hectare și am înființat culturi ca și mărar, pătrunjel, ceapă verde, ridichi, salată și spanac”, a povestit legumicultorul.
Acesta muncește pe brânci pentru a putea aproviziona piețele agroalimentare în perioada premergătoare sărbătorilor.
Fermierii locali promit că vor avea suficientă marfă la vânzare în această perioadă. Cât privește prețul trufandalelor, legumicultorii spun că acesta poate fi mai mare, mai ales la tarabele samsarilor. Salata, de exemplu, deși pleacă de la poarta fermei cu cel mult doi lei bucata, ajunge să coste în piață chiar și dublu. Ceapa verde se vinde în piață cu cel puțin doi lei legătura, iar mărarul și leușteanul costă 1,5 lei.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si