Close sidebar
Close sidebar

VIDEO. Viața în comune, ca în Occident. Tot mai mulți tineri se mută la sate

Mii de români fug anual de aglomerația din marile orașe și se mută în comunele din apropiere. Sunt atrași în special de condițiile bune și de liniștea neegalabilă. Vezi în materialul video de mai jos două localități din România care s-au dezvoltat spectaculos și care seamănă cu cele din Europa de Vest.

Redactia Stirile Kanal D,

Viața în comune ca-n străinătate [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Așa arată comuna Tunari din județul Ilfov, o localitate aflată la opt kilometri de București, care le-a devenit casă celor care vor să fugă de aglomerația Capitalei.

Spre exemplu, Victor s-a mutat aici de mai bine de doi ani. "Am plecat din zona de București din cauza traficului. Toată lumea știe că este un trafic infernal, pierzi două ore pe zi în trafic. Nu m-aș mai muta în București niciodată. Avem o infrastructură bună, iar din Tunari poți ajunge imediat în București", spune tânărul.

Agitația Capitalei și viața la bloc au fost date uitării acum pentru relaxarea în grădina casei.

"Este o relaxare să uzi gazonul. Pe mine mă relaxează foarte mult. Deci, pentru cei care stați la bloc vă recomand să vă mutați la casă ca să fiți mai relaxați", mai spune el.

Comuna Tunari s-a dezvoltat frumos în ultimii ani, iar condițiile sunt chiar mai bune decât în metropole, spun locuitorii.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Sunt camere de supraveghere peste tot, străzi asfaltate, dar și parcuri pline cu verdeață.

"Ne aflăm în parcul central din localitatea Tunari. În acest parc s-a investit peste două milioane de euro, această lucrare s-a făcut în aproximativ un an și jumate", spune Dan Stamate, city manager al comunei Tunari.

Comuna are terenuri de tenis, dar și parcuri cu benzi pentru alergat. Zonele în paragină au fost transformate în parcări.

Cât despre creșe și grădinițe publice acestea au fost reabilitate complet.

Primăria are în derulare și alte proiecte între care unul în valoare de 27 de milioane de euro pentru finalizarea rețelei de apă și canalizare.

O altă comună occidentală, în Bihor

Un alt exemplu de bune practici vine din Bihor. Comuna Cociuba Mare prosperă pe zi ce trece.

Investițiile au început să atragă aici și persoane din afara județului.

Este și cazul doamnei Mariana Iancu.

După 34 de ani locuiți în Arad, femeia a decis în plină pandemie să se mute la sat, a luat o casă veche și a modernizat-o.

"M-a atras foarte mult liniștea acestui sat, aerul curat, m-a atras comunitatea, în sensul că am observat că aici șoselele s-au făcut, s-a implementat deja canalizarea, s-a implementat gazul. Până la Peșterea Urșilor, fac jumătate de oră cu mașina, până în Băile Felix, de asemenea, în schimb nu este poluat cu nimic", spune femeia.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Atunci când a cumpărat casa bătrânească, ea a vrut neapărat și un teren mare unde să și poată planta de ale gurii. 

"Am început cu o grădiniță unde îmi pun zarzavat pentru mine. Îmi place foarte mult să mănânc bio, adică nu mai suport să fie un pământ cu ierbicid. Câțiva cartofi, ceapă, roșii, ardei, vinete, iar aici am făcut o plantație de aproximativ 100 de pomi fructiferi, caiși, piersici, meri, peri și pruni", mai spune localnica.

Care este rețeta succesului? Ei bine, pentru început, mărirea taxelor și impozitelor locale. Deși localnicii au fost supărați la început, cu bani strânși, Primăria a modernizat școala, centrul de permanență și a construit parcuri în fiecare sat.

În plus, aici au fost atrase fonduri europene și guvernamentale în valoare de peste 20 de milioane de euro cu care s-au asfaltat drumuri și s-a făcut rețea de canalizare, iar gunoiul se reciclează cu succes.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI