Nopțile geroase ce se abat peste întreaga țară vor aduce iarna cu două luni mai devreme. De mâine seară, aerul rece se va resimți puternic și în Capitală, unde vor fi temperaturi intre 4 si 6 grade Celsius. Răcirea bruscă a vremii îi îngrozește pe bucureșteni, mai ales că mulți n-au parte de saptamani bune de apa calda- si, implicit, nu vor beneficia nici de caldura.

"Păi cred că este o lună de zile de când nu este apă caldă în cartier! Mi-este foarte greu să spăl copilul, trebuie să stau să încălzesc apa, eu mă spăl cu apă rece, mi-e și frică să nu răcesc să-i dau și copilului răceala!", se plâng oamenii.

Citeste si: Veste bună: Capitala se îndepărtează de scenariul roșu. Care sunt județele cu rata infectărilor peste 2 la mie

Vortexul polar îi prinde pe unii români fără căldură în case

Sătulă de această situație, femeia recunoaște că și-a pierdut speranța că avariile se vor remedia.
"Eu sper, dar nu cred...de aia am și cumpărat un radiator electric, ca să pot să încălzesc copilul.
Greu! Cu apa încălzită pe aragaz... la lighean... ca pe timpuri!", spun oamenii.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În mai multe zone din Capitală se lucrează abia acum, in sezonul rece, la înlocuirea țevilor stricate. Sunt 620 de blocuri în tot Bucurestiul unde- încă din luna septembrie- locatarii se spală cu apă încălzită la aragaz.

Resemnați după această bătaie de joc, mulți și-au cumpărat reșouri sau aeroterme, ca să își poată încălzi apartamentele. Alternativa vine, însă, cu costuri suplimentare.

Citeste si: VIDEO- Bărbatul declarat mort și îngropat s-a întors

"La două camere am plătit și 400- 400 și ceva la 3 persoane. Mult! Foarte mult și dădeam drumul la aerul condiționat ca să încălzim locuința... caloriferele erau amorțile așa cat să nu fie reci gheață!
Păi acum pe timp de vară 250-300...e mult! Pe timp de iarnă cred că vom depăși 500 de lei!", spun locatarii.
Iar cei care se pot numi norocoși să aibă apă și căldură într-o capitală europeană, au alte nemulțumiri. Se tem că facturile la întreținere pe luna octombrie vor fi uriașe, dacă autoritățile vor da drumul la agentul termic.

Căldură puțină și scumpă în sistemul centralizat

În București, gigacaloria costă, subvenționat, 237 de lei. Costuri similare sunt și în celelalte mari orașe ale țării, mai puțin la malul mării. Aici, gigacaloria este printre cele mai scumpe din Romania- de peste 500 de lei, iar subvenții primesc doar familiile cu venituri mici.
"Și apa si gigacaloria sunt cele mai scumpe din toata tara. ca na, suntem la mare, si lumea crede ca suntem milionari toti!", spun constănțenii.

Românii racordați la RADET ar putea primi căldură de marțea viitoare, dacă temperaturile pentru 3 nopți consecutive vor fi sub 10 grade celsius.

Așadar, în multe zone din țară au început deja probele la sistemul de încălzire.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

"Spre exemplu, la un apartament cu 2 camere, căldura furnizată iarna trecută era în jur de 300- 350 de lei, chiar spre 400, acum va fi dublu, deco 7-800 de lei, lucru care va împiedica persoanele cu venituri mici pensionari, șomeri să achite întreținerea și va fi o mare problemă socială!", spun administratorii de blocuri.

Cei mai câștigați în fiecare iarnă sunt, în continuare, românii care au investit în centrala pe gaze, și care au facturi chiar și de trei ori mai mici decât cei racordați la sistemul de încălzire centralizat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si