În inima județului Vrancea, departe de forfota orașelor, se află una dintre cele mai mari zone viticole din România. Procesul de producere a vinului este unul lung, dar merită, spun localnicii. Iar totul începe de aici, din mijlocul plantației de viță de vie.
Care este întregul proces de preparare a vinului?
Recoltarea se poate face atât manual, cât și mecanizat. Anul ăsta, calitativ, mi se pare mult mai bun decât anul trecut.
E o recoltă bună, a acumulat destule arome, a spus Sorin Macoviciun, oenolog.
După ce sunt culeși, strugurii ajung în presă, unde sunt zdrobiți.
Aici se face separarea lor. După ce s-a umplut cisterna, începe procesul de presare. Când se încheie operațiunea de presare, boasca se duce pe platoul de fermetare, a spus Sorin Macoviciun, oenolog.
Procedeul de fermentare poate dura de la câteva zile, până la câteva săptămâni.
Citește și: VIDEO- Oktoberfest, distracție cu bere scumpă. Numărul vizitatorilor s-a ridicat la 3 milioane
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
După ce am făcut separarea de la presa, strugurii ajung în aceste cisterne, prima data fiind limpezirea acestui must. Se duce la fermetat, se fermentează cu drojdie, după care urmează tragerea de pe drojdie, stabilitatea lui cu anumite tratamente, ca să îl facem apt pentru îmbuteliere la sticlă, a spus Sorin Macoviciun, oenolog.
De aici, iese și primul soi de vin, cel spumant.
O sa vedeți un produs cules acum 2 săptămâni, care se află în fază finală. Să vedeti cum curge. E ca o frișcă, nu? E gata, la final, urmează limpezirea lui și îmbutelierea, a spus Sorin Macoviciun, oenolog.
În cazul vinurilor vechi, acestea merg mai departe, transferate în butoaie speciale, pentru maturare.
Aici avem baricuri din Franța, diferite grade de ardere.
Aici vinul prin microoxigenare se catifelează, se maturează și dacă avem grijă de ea poate să țină și 150 de ani, a spus Sorin Macoviciun, oenolog.
O dată ajuns la maturitate, vinul este îmbuteliat și etichetat. Înainte de a ajunge la clienți, el trebuie să treacă de testul de laborator.
Vorbim de concentrația alcoolica, de volumul de zahăr sau vorbim de PH, până ajunge în vin.
Nimic nu poate fi îmbuteliat fără analiza finala a acestuia, a declarat Oana Nistor, șef laborant chimist.
Apoi, vinul produs ajunge pe raft, sau... la degustare. Cei care vin pe domeniul podgoriei, o pot face chiar direct de la sursă.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Chiar am făcut aseară și am învățat foarte multe detalii despre cum ar trebui să ne alegem un vin.
De multe ori poate nu dădeam importanță mirosului, ceea ce am descoperit că este foarte important, a spus Valentin Vasiliță, vizitator.
O sticlă de vin dintr-o astfel de podgorie costă între 16 și 300 de lei.