"Condamnarea la 4 ani de închisoare pe care a primit-o un opozant al războiului a scos în stradă peste 10.000 de oameni într-un orășel din Rusia. Forțele de ordine au intervenit în forță ca să-i trimită acasă pe manifestanți și au folosit gaze lacrimogene. 20 de oameni au fost reținuți și alte câteva zeci au ajuns la spital pentru a primit îngrijiri medicale", a transmis Cristian Sabbagh.

Violențe în Rusia după condamnarea la închisoare a unui opozant al războiului

La aflarea veștii că un membru al comunității lor a fost trimis după gratii, mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat vehement în fața clădirii unde s-a dat sentința. Poliția a intervenit în forță, iar conflictul a degenerat rapid. Forțele de ordine au folosit gazele lacrimogene, pentru a-i împrăștia pe protestatari. Pe imagini se pot vedea bărbații care se spală pe față, la temperaturi ce au depășit minus 20 de grade. Peste 20 de oameni au fost reținuți, iar alte câteva zeci au ajuns la spital.

"Nu înțeleg politica lui Khabirov față de oamenii care au venit astăzi să mă susțină, nu știu ce se va întâmpla cu ei!", a declarat activistul.

Fail Alsynov a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru incitare la ură. El locuiește într-un orășel de 17.000 de locuitori și acum și-a primit pedeapsa pentru că s-a exprimat împotriva războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

"Nu mă așteptam la asta. Procuratura a cerut și instanța m-a condamnat la patru ani într-o colonie penală. Vom face contestație", a declarat activistul.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Și anul trecut, Alsyon a fost luat în vizor de autorități și amendat pentru că a criticat în mediul online ofensiva Rusiei în Ucraina.

"Nu îmi recunosc vina. Am luptat mereu pentru dreptate, pentru poporul meu, pentru mine și pentru Republică", a declarat activistul.

Protestele de stradă sunt o raritate în Rusia, care a restrâns disidența în timpul campaniei din Ucraina și are legi stricte anti-demonstrație. Ultimul mare protest a avut loc în aprilie- mai 2022, iar atunci sute de manifestanti au fost bătuti de fortele de interventie sau arestati în mai multe orașe.

Citește și: Explozie devastatoare la o fabrică de artificii. Cel puțin 23 de morți


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si