Furtuna care a suflat ca un uragan în estul țării a luat autoritățile prin surprindere, deși primele semnale au venit cu 4 zile înainte de vijelie. Vântul a suflat chiar și cu 140 de kilometri pe oră, însă în unele zone primele mesaje ROALERT au fost date concomitent cu închiderea drumurilor. Sute de mașini și autocare au rămas blocate între nămeți ori chiar s-au răsturnat din cauza vântului. În Vrancea, un om a murit pentru că ambulanța plecată spre caz a rămas înzăpezită!,

a transmis Cristian Sabbagh.

Viscolul anunțat a surprins oamenii, dar și autoritățile

Polițiștii care au blocat circulația către sectoarele de drum viscolite au fost luați la rost de șoferi.

Efectele furtunii încă se văd. 534 de copaci au fost smulși din rădăcini iar 12 case au rămas fără acoperiș. Este și cazul acestei gospodării din Lumina, la doar câțiva kilometri de municipiul Constanța.

Sunt sloi, sloi. Veniți și puneți mâna. Sunt foarte reci. Așa trăim. Ca doi bătrâni. Da cel puțin să fi avut căldură și să nu ne fi dat Dumnezeu paguba asta. Și ați dormit îmbrăcată? Îmbrăcată!, au mărturisit niște bătrâni.

190 de mii de oameni au început săptămâna fără energie electrică. Fenomenele meteo extreme au făcut prăpăd în 279 de localități din 11 județe.

- Și cum v-ați descurcat?

- Uite așa: cu lumânările, cu candela, aprins focul. Ce să facem?!, a spus o bătrână.

Această bătrână s-a trezit izolată de lumea civilizată, la fel ca vecinii ei. Nu mai are curent și se bazează pe lumânări.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Nici apă, nici curent, nici telefon... Am cumpărat apă de la magazin, dar dacă n-aveam bani să cumpărăm apă, a spus un trecător.

Oamenii au hidrofoare care scot apa, dar acestea nu funcționează fără curent. Așa că au revenit la fântâni.

666 de vehicule, inclusiv mai multe autocare au rămas înzăpezite pe drumurile naționale și județene. Zăpada nu a căzut în cantități impresionante. Toate problemele au fost însă cauzate de viscol. Vântul a suflat ca turbat, cu viteza unui uragan. În estul țării s-a ajuns la 140 de kilometri pe oră.

Șoferii rămași pe teritoriul nimănui, între localități, au fost salvați cu... lopețile și târnăcoapele. În această dimineață, până și utilajele de deszăpezire s-au blocat în județul Constanța.

Vineri dimineața, cu mult înainte ca vijelia să lovească, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de viscol pentru 8 județe. Era semnalul că urmează situații extreme. Culmea, comunicarea oficială către primăriile din zonele cu risc a venit abia spre seară.

De avertizări am fost vineri după-amiază informat, pe la ore 17-18. Am fost în permanență în jurul primăriei, a declarat Dumitru Chiru, primar comuna Lumina.

Citește și: Elevii din zonele afectate de viscol și ninsori se întorc la școală, de marți. Cum se vor recupera cursurile/ Anunțul făcut de Ministerul Educației

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Cod portocaliu, cod roșu înseamnă intensitate maximă a fenomenelor avertizate. Nu este bine să plecăm la drum decât dacă avem strictă nevoie, a declarat Florinela Georgescu, director ANM.

De fapt, semnale privind o furtună violentă au fost date de activistul Gabriel Păun încă de pe 22 noiembrie, cu 4 zile înainte de vijelie. Chiar și așa, în județul Constanța, primul mesaj ROALERT s-a dat la ora...

„...3.30, în dimineața de sâmbătă spre duminică, atunci când drumurile erau închise rând pe rând. Așadar, șoferii s-au trezit blocați între nămeți, pe șosea, în timp ce primeau mesajul ROALERT”, a declarat Raluca Sevastru, corespondent Știrile Kanal D.

La nivel național au fost emise doar 9 mesaje ROALERT.

Vremea extremă din ultimele 48 de ore a făcut și o victimă. Un bărbat a murit în județul Vrancea. Rudele au anunțat la 112 că e inconștient, dar ambulanța plecată spre caz a rămas înzăpezită.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si