Faptul că urșii au ajuns să caute hrană și în localitățile aflate la zeci de kilometri distanță de păduri a devenit o realitate tristă. În ultimii ani, autoritățile au demonstrat că sunt depășite de situație, iar pentru unii aleși singura soluție pentru rezolvarea problemelor cauzate de urși ar fi uciderea lor. Dar la condamnarea la moarte a acestor animale contribuie din plin și oamenii inconștienți care hrănesc blănoșii pe care îi văd la marginea drumului. 

Pe Transfăgărășan, un urs a încercat să deschidă portiera unei mașini, iar în altă zi o femeie a fost un la un pas să fie atacată după ce s-a apropiat periculos de mult de un exemplar matur. Acum, ministrul Tanczos Barna pare să profite din plin de aceste situații și încearcă să își convingă colegii din Parlament să voteze proiectul de lege pentru uciderea unui număr de aproape 500 de urși.

Peste 500 de urși ar putea fi uciși dacă proiectul va fi aprobat

Ultimele studii arata ca populația de urs brun în România crește, este într-o stare de conservare favorabilă. Arata foarte clar că o intervenție nu va afecta în mod negativ această specie strict protejată, a declarat Tanczos Barna.

În ultima zi a mandatului de la ministerul Mediului, Barna a semnat decretul care stabilea cotele de vânătoare propuse de el.

Dar specialiștii Academiei Române au avut cuvântul final și au înjumătățit numărul de exemplare propuse pentru recoltare, decizie care l-a nemulțumit pe Tanczos Barna.

O decizie foarte proastă pentru că își ia parte că își ia parte de la vânători. Eu asta consider că are parte de la toți care vin și din exterior, că am înțeles că de prin Italia sunt o grămadă, cum a fost cazul cu ursul Arthur sau de prin Elveția.

Da, are cotă parte

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În mod normal noi cam am intrat pe domeniul lor. Adică dacă noi mergem să tăiem copaci și toate alea, normal că ei vin. Îmi plac animalele și mie, nu sunt să îi omorâm, dar dacă nu găsim o altă soluție

Un studiu comandat de ministerul Mediului arată că în pădurile din România ar trăi între 7400 și aproape 8600 de exemplare, ceea ce ar însemna în jur de 40% din populația totală a acestei specii, din Europa.

În realitate însă, acestea sunt doar estimări pentru că autoritățile nu au făcut niciodată o numărătoare exactă a acestei specii, asta înseamnă că inclusiv aceste cote de vânătoare stabilite de autorități sunt făcute numai pe bază de estimări.

Citește și: VIDEO- Puppy-yoga, caravană în toată Români! Sălile sunt mereu pline, iar cățelușii sunt dornici să se joace

Nu se poate da o lege pe baza unei estimări.

Pentru că există estimări contradictorii. În Japonia au avut problema asta și au inventat un lup mecanic care produce un zgomot extraordinar și îi îndepartează pe urși. Promovarea unei legi pentru uciderea urșilor nu rezolvă această problemă. Trebuie pusă întâi întrebarea care sunt cauzele acestui fenomen, a declarat Cristina Lapiș, președinte Asociația Milioane de Prieteni.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

În propunerea sa, Tanczos Barna introduce două articole noi. Primul se referă la numărul de exemplare care pot fi recoltate anual, prin organizarea de vânători, iar al doilea se referă la numărul de animale sălbatice care pot fi ucise pentru a preveni atacurile asupra oamenilor sau a bunurilor acestora.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si