In articol:
România se clasează pe ultimul loc din Europa atunci când vine vorba despre tinerii înscriși la studii superioare. Se merită sau nu să facem facultate? Asta este întrebarea celor mai mulți absolvenți de liceu care visează la câștiguri mari fără să învețe pe brânci din cărți.
Vor profesii fără facultate
La cursurile de frizerie ale lui Virgil e mereu plin. Alexandru de pildă a terminat facultatea de Drept, dar n-a simțit că acesta este drumul lui în viață. S-a orientat deci să devină un frizer de succes.
Pentru această meserie nu este nevoie de facultate, așa că vrea să muncească imediat după terminarea cursului.
Vreau să mă angajez imediat după ce termin cursul și vreau să profesez foarte mult, adică să ajung dacă se poate, la rangul lui Virgil...
Și Daniel este la început de drum.
Am descoperit această pasiune pe la 12 ani, îl vedeam pe domnul Virgil și îmi doream foarte mult să fac cursuri la el, dar nu aveam vârsta necesară.. Mi-am descoperit această pasiune atunci când mergeam eu să mă tund și voiam să fiu eu în locul frizerului, a spus Daniel.
Și Cristina își dorește să devină un stilist de succes. La 24 de ani simte că și-a găsit drumul în viață.
Nu am știut niciodată ce anume vreau să fac, până când nu am decis să mă înscriu la acest curs.. îmi era foarte greu pentru că eu nu aveam o meserie despre care să pot spună că eu mă pot descurca în meseria asta și am decis să încerc cursul de frizerie, a spus Cristina Pință, cursantă.
La cursurile lu Virgil se înscriu oameni de toate vârstele care vor să își găsească meseria pe care să o facă cu drag și pasiune.
Avem cursanți de toate vârstele, avem și de 16 ani, 17 ani care vor din prima să învețe o meserie și o fac paralel cu studiile, pe lângă asta am avut cursanți și de 50 de ani care au avut multe meserii, dar nu s-au regăsit în niciuna, a spus Virgil Boldor, barber și hairstylist.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
La polul opus sunt tinerii care văd facultatea ca pe o obligație, chiar dacă nu au în plan să urmeze neapărat domeniul respectiv.
Găsim însă și tineri pentru care facultatea e o etapă esențială din drumul pe care și l-au creionat.
Mie mi-a plăcut din totdeauna chimia de când am început să o fac și mi-ar plăcea să mă duc în cercetare, să descopăr compuși noi cu diverse aplicații, a spus o studentă la chimie.
Cifrele arată că 40 la sută dintre tinerii care se înscriu la studiile universitare, abandonează această etapă înainte de a o finaliza.