Anormal de rece a fost dimineața în aproape toată țara semn că ciclonul polar se apropie cu viteză. Șanse să ne ocolească n-avem, spun specialiștii, care studiază- la această oră- imaginile din satelit. Vortexul vine dinspre Polul Nord și învăluie aproape întreg continentul. În 48 de ore, fenomenul extrem va paraliza și România.

Gerul polar ne-aduce temperaturi minime siberiene: începând de joi, vom tremura la -10 grade Celsius, iar de vineri, vor crăpa pietrele, la -15 grade Celsius.

După Spania, România va fi lovită și ea de un vortex polar

Duminică noapte, România va fi greu încercată de îngheț: -20 de grade va fi minima, în plin val de ger. Bucureștenii nu vor fi feriți.

„Sâmbătă la amiază, temperaturile să fie negative în toate regiunile! Temperaturile se vor menține negative, atât noaptea, cât și ziua, chiar sub limita gerului!”, spun specialiștii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Nu e pentru prima oară când vortexul polar lovește Europa. În martie 2014, Paștele a fost mai friguros decât Crăciunul, iar în 2018, când ne pregăteam de primăvară, am fost loviți de îngheț.

Vortex polar peste România. Explicațiile specialiștilor

Manifestările extreme ale vremii, de la temperaturi pozitive de 16 grade la început de an la minus 20 de grade la jumătatea lunii ianuarie au o explicație clară, spun climatologii.

„Schimbarea climei sau încălzirea globală are efecte în toate anotimpurile, inclusiv iarna+ 1.42...1.55 Avem modificări în durata, în structura anotimpurilor, în statistica și intensitatea unor fenomene extreme”, explică experții.

În următoarele zile vom ajunge în situația Spaniei, ba chiar mai rău. Acolo, după o furtună violentă de zăpadă, se înregistrează minus 15 grade. La noi, minimele vor fi chiar și de minus 20 de grade.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si