Producătorii de pe Valea Dâmboviței, cel mai mare bazin pomicol din România, spun că anul acesta a fost unul al extremelor. Deși vremea și-a făcut de cap, producția de mere a fost una bună.

Mere distruse de vremea din primăvară- prețul lor ar putea crește cu până la 70%

Dar degeaba au marfă multă dacă aceasta nu este de calitate.
"Acestea provin dintr-o plantație unde nu au suferit de secetă.

Pe terenurile unde ne-am confruntat cu secetă merele au rămas cam de această mărime. Deci puteți observa și dumneavoastră diferența", spun producătorii.

Citeste si: VIDEO- Cultură de goji în loc de carfofi. Fructele exotice, la Brașov

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Problemele cauzate de vreme au ridicat costul merelor. Dacă anul trecut un kilogram se vindea cu prețuri între 60 și 90 de bani, acum merele românești ajung să coste chiar și trei lei pe kilogram.

Vremea din primăvară ne-a distrus merele- prețuri mai mari cu 70%

Pentru că o cantitate uriașă este de proastă calitate, marfa va ajunge în industrie unde se va transforma în pălincă, gemuri, cidru, sucuri sau siropuri.


"Fructele nu și-a acumulat toate calitățile pentru a fi recoltate. După cum vedeți, au rămas foarte mici, sunt deformate și nu și-au căpătat nici culoarea specifică soiurilor. Fructele astea au vreo șansă să fie vândute? Nu, nu au absolut nicio șansă", spun experții.

Citeste si: Klaus Iohannis: Guvernul a prevăzut la rectificarea bugetară fonduri substanţiale destinate fermierilor afectaţi de secetă

Specialiștii spun că în multe zone din Dâmbovița, producția de mere a fost afectată în proporție de 100%.

Puțini au fost cei norocoși care au reușit să scoată pe piață fructe de calitate.

Primăvara ne-a scumpit merele. Producător: Piatra a distrus merele

Irina Chițu, de exemplu își vinde marfa la stradă, în fața porții. Mulți dintre vecinii ei au fost afectați de secetă și grindină, dar livada ei a rămas neclintită în fața capriciilor vremii.
"A venit piatra mare și i-a nenorocit, deci i-a distrus total, la noi aici în zona noastră. Pe noi ne-a afectat mai mult seceta că dacă ploua un pic mai bine, câteva ploi dacă ne dădea mai bine, era și mai bine că mai creșteau merele frumoase", spun pomicultorii.

Citeste si: Ce salarii se plătesc în Norvegia și care este salariul minim de aici

Pomicultorii se tem că puțina marfă pe care o vor scoate pe piață s-ar putea să nu se vândă, din cauza prețurilor mari iar clientii să prefere mere din import pentru ca sunt mai ieftine.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si