După zeci de ani, în localitatea Mădăraș, județul Satu Mare, a fost readus la viață un frumos obicei. „Claca pă danț” a ajuns la a doua ediție și a fost o sărbătoare a hărniciei, a bunăstării și a recoltei pentru săteni. Oricine a fost bine-venit.

Citește și: VIDEO- Slovacii au sărbătorit de ziua lor. S-au îmbrăcat în straie populare și au pregătit cele mai delicioase preparate

„Noi îi întâmpinăm cu pălincă de prună sută la sută naturală după cum se vede după culoare și după niște minciunele făcute de casă, proaspete, crocante.”

La Satu Mare, tinerii au reînviat tradițiile de odinioară

După slujba de duminică de la biserică, localnicii în căruțe sau pe jos s-au pornit spre curtea gospodarului Ghiță Săvianu din Mădăraș.

Tinerii din Mădăraș au putut astfel afla cum se ajutau și cum se distrau părinții lor sau chiar bunicii lor.

„Și avem în stânga noastră plantație de Fetească Neagră, iar în dreapta noastră plantația de Muscat Otonel.”

Sibienii au participat la Festivalul Vinului

Și la Apoldu de Sus, în județul Sibiu, a fost atmosferă de sărbătoare. Turiștii cazați la această pensiune înconjurată de viță de vie au avut parte de o experiență de neuitat.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Maria Sărbu, administrator pensiune: „Turiștii care se cazează în această locație au posibilitatea de a cunoaște viața de toamnă într-o podgorie, au posibilitatea de a gusta strugurii, de a-i culege și de a afla povestea bobului de strugure până la ultima picătură de vin.”

Oaspeții au fost încântați de liniștea locului, dar și de peisajele spectaculoase.

„Vai, aici e ceva de vis.

Peisajele de aici sunt exact de vis. Dacă vrei să te rupi un pic de realitatea zilnică, de stresul de la serviciu, agitația orașului vii aici.”

Tot la Apoldu de Sus a avut loc și un festival plin de savoare dedicat vinului la care au fost invitați mai mulți producători locali. Aceștia au pregătit pentru oaspeți un adevărat festin culinar cu o mulțime de preparate care mai de care mai apetisante.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

„Sunt produse făcute în casă. Majoritatea de la vecini, de la prietenii noștri, de la cultivatori. Avem un drob de casă, o ruladă cu brânză și cu unt, celebrele brânzeturi din Mărginimea Sibiului, telemea, caș proaspăt de oaie.”

În anul 2022 la Apoldu de Sus a fost înființată și o stațiune viticolă aflată în proprietatea Universității de Științe Agricole din Cluj-Napoca. Podgoria se întinde pe o suprafață de 65 de hectare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si