După zeci de ani, în localitatea Mădăraș, județul Satu Mare, a fost readus la viață un frumos obicei. „Claca pă danț” a ajuns la a doua ediție și a fost o sărbătoare a hărniciei, a bunăstării și a recoltei pentru săteni. Oricine a fost bine-venit.
Citește și: VIDEO- Slovacii au sărbătorit de ziua lor. S-au îmbrăcat în straie populare și au pregătit cele mai delicioase preparate
„Noi îi întâmpinăm cu pălincă de prună sută la sută naturală după cum se vede după culoare și după niște minciunele făcute de casă, proaspete, crocante.”
La Satu Mare, tinerii au reînviat tradițiile de odinioară
După slujba de duminică de la biserică, localnicii în căruțe sau pe jos s-au pornit spre curtea gospodarului Ghiță Săvianu din Mădăraș.
Tinerii din Mădăraș au putut astfel afla cum se ajutau și cum se distrau părinții lor sau chiar bunicii lor.
„Și avem în stânga noastră plantație de Fetească Neagră, iar în dreapta noastră plantația de Muscat Otonel.”
Sibienii au participat la Festivalul Vinului
Și la Apoldu de Sus, în județul Sibiu, a fost atmosferă de sărbătoare. Turiștii cazați la această pensiune înconjurată de viță de vie au avut parte de o experiență de neuitat.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Ședință de criză la PNL. Fotografia momentului cu Nicolae Ciucă și liderii liberali- antena3.ro
Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1- prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave- wowbiz.ro
Maria Sărbu, administrator pensiune: „Turiștii care se cazează în această locație au posibilitatea de a cunoaște viața de toamnă într-o podgorie, au posibilitatea de a gusta strugurii, de a-i culege și de a afla povestea bobului de strugure până la ultima picătură de vin.”
Oaspeții au fost încântați de liniștea locului, dar și de peisajele spectaculoase.
„Vai, aici e ceva de vis. Peisajele de aici sunt exact de vis. Dacă vrei să te rupi un pic de realitatea zilnică, de stresul de la serviciu, agitația orașului vii aici.”
Tot la Apoldu de Sus a avut loc și un festival plin de savoare dedicat vinului la care au fost invitați mai mulți producători locali.
Aceștia au pregătit pentru oaspeți un adevărat festin culinar cu o mulțime de preparate care mai de care mai apetisante.
Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro
Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Care e atmosfera la sediul USR. Elena Lasconi a avut o criză de bilă de la emoții: „N-am dormit toată noaptea”- antena3.ro
„Sunt produse făcute în casă. Majoritatea de la vecini, de la prietenii noștri, de la cultivatori. Avem un drob de casă, o ruladă cu brânză și cu unt, celebrele brânzeturi din Mărginimea Sibiului, telemea, caș proaspăt de oaie.”
În anul 2022 la Apoldu de Sus a fost înființată și o stațiune viticolă aflată în proprietatea Universității de Științe Agricole din Cluj-Napoca. Podgoria se întinde pe o suprafață de 65 de hectare.