VIDEO | Zăpadă de peste 3 metri pe Transalpina. Când va fi deschisă șoseaua?
Când se deschide Transalpina, considerată una dintre cele mai spectaculoase șosele din lume? Totul ține de operațiunile complicate de deszăpezire care au loc acum la 2 mii de metri altitudine. Colegii mei Teo Argint și Claudiu Mirea i-au însoțit pe drumari în lupta cu nămeții înalți chiar și de 3 metri! Avem imagini spectaculoase într-un reportaj realizat în exclusivitate pentru Știrile Kanal D!
În timp ce în restul țării temperaturile se apropie de 30 de grade, pe Transalpina zăpada încă e la ea acasă. Până la redeschiderea drumului mai e mult de muncă.
Zăpadă de 3 metri pe Transalpina. Când va fi deschisă șoseaua?
Teo Argint, reporter Kanal D: „După cum vedeți, aici se blochează drumul pe Transalpina.
Zidul de zăpadă din jurul meu măsoară aproape 3 metri înălțime iar drumarii spun că va fi nevoie de cel puțin trei zile pentru a curăța această porțiune.”
Data la care se circulă din nou pe această șosea diferă de la an la an. Muncitorii sunt nevoiți să îndepărteze cantități uriașe de omăt. Mai mult, trebuie să se asigure că viscolul și zăpada nu au afectat elementele de siguranță ale drumului.
Sandu, operator de utilaj: „Au fost căderi masive de pietre, iar cu autofreza nu s-a putut lucra întrucât aceasta se putea deteriora. Acum înaintăm foarte greu spre vârful Urdele.”
Transalpina, considerată una dintre cele mai spectaculoase șosele din lume
Munca este dificilă, dar se desfășoară într-un peisaj unic. Mai mulți jurnaliști străini au inclus acest drum în rândul celor mai spectaculoase șosele.
DN76 C străbate 4 județe și atinge o altitudine maximă de 2.145 de metri. Pe aproape 20 de kilometri se poate spune că se ciruclă deasupra norilor.
Fermierii și antreprenorii din zonă așteaptă cu sufletul la gură redeschiderea șoselei
Mărioara Babu, fermier: „De redeschiderea Transalpine depinde, de fapt, toată activitatea noastră, a ciobanilor, a crescătorilor de animale care avem stâna prin munții care sunt traversați de Transalpina.
Acum drumarii lucrează, se lucrează zi lumină și sperăm că odată cu urcatul oilor la munte, de Constantin și Elena, să avem și Transalpina deschisă, cel puțin pentru noi, cei care trebuie să ajungem la drum, să nu facem un ocol de câteva sute de kilometri pentru 20-30 de kilometri care ne leagă pe aici.”