"România este împărțită între codul portocaliu de viscol, inundații și vreme de primăvară. În centrul țării, la Sinaia, vântul a suflat cu rafale de până la 160 de kilometri pe oră. În Brașov, în schimb, au fost soare și maxime de 15 grade. În tot acest timp, în partea de nord a plouat atât de mult încât s-au produs alunecări de teren", a transmis Cristian Sabbagh.

Zile cu trei anotimpuri: viscol, ploi și soare

Pentru a doua zi la rând, viscolul a pus stăpânire pe crestele munților. La Vârful Omu vântul a suflat cu viteze de peste o sută de kilometri la oră și a spulberat zăpada. Minus 1,4 grade Celsius a fost minima înregistrată la stația meteo de la peste 2500 de metri altitudine.

La Sinaia, scaunele din instalația de transport pe cablu au fost zdruncinate de vijelia care a atins 160 de kilometri la oră.

"Ar fi fost undeva la 160 de kilometri la oră, ceea ce face imposibil să poți să parcurgi un traseu 05,34 /musca/ 06,25 S-au format și plăci de vânt pe anumiți versanți, deci apare riscul de avalanșă, mai ales cu încălzirea. La peste 2000 de metri avem temperaturi pozitive", a declarat Silviu Frusinoiu, salvamont Sinaia.

Vântul turbat a oprit telecabina, dar și telegondola care îi ducea pe turiști spre platoul Bucegi. 

"În mod normal, telegondola poate să funcționeze atunci când vântul are o viteză maximă de 60, poate chiar 70 de kilometri la oră. Atunci când limita este depășită, instalația este oprită, iar gondolele sunt aduse chiar aici la stația de îmbarcare", a transmis Adrian Jătăreanu, jurnalist Știrile Kanal D.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

La 50 de kilometri distanță, vremea a fost la polul opus. În Brașov, temperaturile au ajuns la 15 grade Celsius, iar oamenii au luat cu asalt locurile de promenadă ca să se bucure de primăvara timpurie.

De altfel, astăzi a fost cea mai călduroasă zi de 6 februarie din istoria măsurătorilor. La Zimnicea și Calafat s-au înregistrat maxime de 22 de grade.

În schimb, nordul țării a fost lovit de ploi. În urma precipitațiilor abundente, 26 de gospodării au fost inundate în județul Bistrița-Năsăud, iar un drum local a fost acoperit de ape.

Mai multe echipaje de pompieri și de voluntari au acționat pentru scoaterea apei din curțile și grădinile oamenilor. Din fericire nu au existat pagube însemnate.

În Maramureș, cantitățile de apă căzute în ultimele zile au acumulat, in unele zone, chiar si 40 de l/mp. Un drum național a fost inundat, iar ploile suprapuse cu zăpada topită au dus la alunecări de teren. Din acest motiv, doua localități au fost izolate pentru câteva ore.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Codul galben de intensificări ale vântului rămâne în vigoare până miercuri dimineață, la ora 10.00. În județele care sunt vizate de această avertizare rafalele vor atinge până la o sută de kilometri la oră.

Citește și: HARTA- Primăvară în unele zone din țară, cod galben de vânt puternic în alte regiuni. Avertizările meteorologilor și zonele afectate


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si