Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Astăzi este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Ziua este marcată, potrivit tradiţiei populare, prin împodobirea caselor cu crengi verzi, care simbolizează renaşterea naturii. Dar cu mai multe detalii ni se alătură colega mea, Iulia Dumitrașcu.

Ziua Sfântului Gheorghe, sărbătoare pentru ortodocși

Chiar în aceste momente are loc împărtășania credincioșilor, aici la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Oamenii veniți în număr mare pentru slujba de astăzi, dar ce înseamnă cu exactitate această mare sărbătoare ne va spune preotul Bana Dumitru care este alături de mine bună ziua, mulțumim pentru prezență.

Cât de importantă este această zi pentru creștini ortodox?

Întotdeauna momentul de rugăciune este unul dintre momentele cele mai înalte, momente de suflet pentru creștinii ortodox și mai ales și această sărbătoare închinată sfântului mucenic Gheorghe, care și-a jertfit viața pentru mântuitorul Iisus Hristos și care și-a jerfit o și pentru noi arătându-ne și demonstrându-ne că învățătura mântuitorului poate fi trăită poate fi urmată.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Știm că a fost real un luptător, a lucrat chiar în domeniul militar.

Povestiți-ne mai multe despre acest lucru.

Sfântul mare mucenic Gheorghe a trăit într-o perioadă tristă pentru biserică, într-o perioadă a persecuțiilor, începând cu acel împărat numit Nero, care a declanșat persecuțiile împotriva creștinilor. Sfântul mucenic Gheorghe a trăit pe vremea împăratului Dioclețian, și pentru că a mărturisit învățătura în mântuitorul Hristos, învățătura creștină pentru c-a refuzat să aducă jertfă păgânilor, zeilor păgâni, el până la urmă avea să fie ucis, avea să fie supus chinurilor, și în cele din urmă ucis.

Cuvântul ,,Gheorghe'' în limba greacă înseamnă agricultor. Sfântul mucenic Gheorghe este legat oarecum de țăranul român, care l-a iubit foarte mult și l-a cinstit foarte mult, cum de altfel și pe sfântul mucenic Dimitrie pentru că într-o zi ca aceasta, românii noștri, oamenii de la țară, obișnuiesc să meargă să facă rugăciuni la biserică, la preot, pentru vitele lor, se duc și cu apă sfințită, stropesc urmele de vaci, turmele de oi, turmele pe care ei le dețin.

Citește și: VIDEO-Un milion de români își sărbătoresc astăzi onomastica. Care este, de fapt, semnificația acestei zile

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Mai există o tradiție conform căreia ramuri verse pun peste tot în grajduri, în case, la porți pentru ce anume?

Se pun ramuri verzi, pin, pentru că vedeți cum spunea Coșbuc, foarte frumos într-o poezie a sa, ,,Cât de frumoasă te-ai gătit natură tu, ca o vergină cu zâmbet cald, cu viersulbi iubit aș vrea să plâng de fericit, că-ți simt suflarea ta divină, pentru că întreaga natură odată cu vierea Mântuitorului, care se apropie cu pași repezi întreaga natură se trezește la viață''.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si