
1 din 4 | Pe măsură ce contraofensiva Ucrainei avansează - cu câștiguri limitate și fără progrese decisive - numărul persoanelor amputate din țară crește vertiginos.

2 din 4 | De când a început războiul, medicii au tratat 20.000 de soldați răniți - și continuă să numere.

3 din 4 | Alina Smolenska

4 din 4 | În timp ce tânărul de 27 de ani începea să iasă dintr-un șanț, o explozie a străpuns pământul și cerul. Următoarea sa amintire este aceea că s-a trezit în spital.
Pe măsură ce contraofensiva Ucrainei avansează - cu câștiguri limitate și fără progrese decisive - numărul persoanelor amputate din țară crește vertiginos.
Numai în prima jumătate a acestui an au fost 15.000 de persoane amputate, potrivit Departamentului de Sănătate din Kiev, informează BBC. Ministerul nu vrea să dezvăluie câți sunt soldați. Autoritățile păzesc îndeaproape cifrele privind victimele, dar este probabil ca marea majoritate să fie militari.
Soția lui Andrii, alături de el în momentele grele
Asta înseamnă mai multe cazuri de amputare în șase luni decât a avut Marea Britanie în cei șase ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, când 12.000

În timp ce tânărul de 27 de ani începea să iasă dintr-un șanț, o explozie a străpuns pământul și cerul. Următoarea sa amintire este aceea că s-a trezit în spital.
Îi întâlnim pe unii dintre ei la o clinică de reabilitare din capitala Kiev și la un spital din sud-estul Ucrainei. Singurul gând al Alinei Smolenska, atunci când soțul ei, Andrii, a fost rănit, a fost să ajungă la căpătâiul lui. "Am vrut doar să fiu cu el, să îl ating, să îi spun că nu este singur", spune ea. "În astfel de situații, când o persoană are nevoie de sprijin, îi atingeam mâna.
Dar când a ajuns la el în spital, acest lucru a fost imposibil. Am văzut că Andrii chiar nu avea mâini, așa că i-am atins piciorul și am început să vorbesc cu el", spune ea.Soldatul de 27 de ani și-a pierdut vederea și ambele brațe
"I-am spus: "Suntem o familie. Nu vă faceți griji. Bineînțeles, vor fi momente dure, dar suntem împreună'". Cu câteva ore înainte, Andrii Smolenskyi fusese la comanda unei mici unități de cercetare pe frontul de sud al Ucrainei.
În timp ce tânărul de 27 de ani începea să iasă dintr-un șanț, o explozie a străpuns pământul și cerul. Următoarea sa amintire este aceea că s-a trezit în spital.
De când a început războiul, medicii au tratat 20.000 de soldați răniți - și continuă să numere.
"Părea un vis", spune el, "totul era atât de întunecat".
”Ea este eroina mea, alături de mine 100%”
Patru luni mai târziu, la o clinică din Kiev el face recuperare, alături de alți veterani de război.

Alina Smolenska
"Soția mea este incredibilă", spune Andrii. "Ea este eroina mea, alături de mine 100%". Andrii este "recunoscător lui Dumnezeu" că a scăpat de orice leziune cerebrală. Indicativul său de apel în armată era "apostolul", iar el crede că supraviețuirea sa a fost miraculoasă. "Din punct de vedere psihologic a fost greu să trec prin asta, dar când mi-am acceptat noul corp, aș spune că m-am simțit bine", spune el. "Provocare acceptată".
De când a început războiul, medicii au tratat 20.000 de soldați răniți- și continuă să numere. "Aceasta este linia noastră de front", spune Dr. Oksana, un anestezist. "Facem ceea ce trebuie să facem. Aceștia sunt oamenii noștri, soții, tații, frații și fiii noștri".