Viitorii medici din Iași au ieșit în stradă. Ce i-a revoltat pe studenți?
Peste 300 de studenți de la UMF din Iași au ieșit în stradă, luni, pentru a protesta împotriva deciziilor noi ale universității. Li se impune prezența obligatorie la cursuri, iar taxa de școlarizare va fi mărită.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași vrea să introducă prezența obligatorie la cursuri, dar și mărirea taxei de școlarizare de la 8.500
lei la 10.000 lei, anual, începând cu anul universitar următor. Aceste decizii au revoltat studenții care vor deveni în curând medici.
Studenții au organizat un protest pentru a se împotrivi deciziilor universității. La protest participă și studenții care urmează un program de studiu cu predare într-o limbă străină, engleză și franceză. Protestul a fost organizat și este susținut de Liga Studenților Iași.
Cu ocazia acestui protest, studenții au profitat de ocazie și au spus și situația de la orele de curs.
Viitori absolvenți ai facultății de medicină protestează, pe lângă creșterea taxei și introducerea prezențelor obligatorii, și împotriva tehnicilor de predare pe care le au unii profesori, care, după spusele lor, nu țin pasul cu actualitatea. Pe pancartele studenților mediciniști au apărut mesaje care arată și susțin motivele pentru care au ieșit să protesteze. Printre acestea se regăsesc "Leneşi sunt cei care nu vor să îmbunătăţească cursurile", "Ați vrut prezență? suntem aici", "Pretenţii mari pentru cursuri mediocre" sau "Vrem stabilitate, nu decizii peste noapte".
Radu Iliescu, prorectorul UMF, susține protestul studenților doar în anumite cauze. Acesta a declarat că nemulțumirile studenților sunt discutate în prezent de conducerea universității, care se ocupă cu rezolvarea situației create.
În schimb, prorectorul Radu Iliescu nu acceptă protestul studenților pentru măsura care prevede că aceștia trebuie să participe la cursuri, considerând că participarea la cursuri este absolut necesară pentru viitori medici.
”Este de neînţeles această solicitare. Este foarte dificil să ne imaginăm că un medic refuză cu atâta obstinaţie să participe efectiv la cursuri. Nu a fost practic o negociere pe acest punct, ne-au adus la cunoştinţă. Este vorba despre o decizie a Senatului, aici nu este un punct care se poate negocia”, a declarat Radu Iliescu.