Mălina este studentă în ultimul an la Facultatea de Medicină din Craiova. În câteva luni, va susține examenul de rezidențiat, iar apoi va pleca din țară.

De ce se plâng viitorii medici

Mălina Barbu, studentă la Facultatea de Medicină : „ Condițiile sunt altele, au mult mai multe dotări, iar toată materia pe care am învățat-o în facultate se poate aplica mult mai bine decât aici.

Lipsește siguranța unui loc de muncă... faptul că nouă ni se garantează în proporție de 90% după examenul de rezidențiat un loc de pregătire și nu un post de pregătire, iar după aceea e destul de dificil să poți găsi un post la spitalele de stat.

Pe lângă toate acestea, sentimentul că specialistul nu este apreciat în spitalele românești o determină pe Mălina să profezeze în viitor ca medic ginecolog peste hotare.

Citeste si: Institutul Clinic Fundeni rămâne fără apă caldă. Este cel mai mare spital de oncologie din ţară 

Mălina Barbu, studentă la Facultatea de Medicină:  „ Cred, în proporție de 90%, că voi rămâne acolo. Singurele lucruri care fac diferența într-un fel sau altul, sunt într-adevăr condițiile din spitale- aici ne referim la dotări, condțiile salariale și colectivul, care într-un fel, în afară este mai primitor.

Peste 2100 de medici români au solicitat în 2020 eliberarea de certificate de conformitate pentru a profesa în afara țării

După măririle salariale din 2018, mulți s-ar fi așteptat ca exodul medicilor să se oprească. Statisticile arată însă cruntul adevăr. Numai în 2020, în primul an pandemic, peste 2100 de doctori români, medici stomatologi și farmaciști au solicitat eliberarea de certificate de conformitate, adică acele documente care le permit să profeseze în afara țării.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Institutul Clinic Fundeni rămâne fără apă caldă. Este cel mai mare spital de oncologie din ţară 

Teo Argint, corespondent Kanal D: "Ultimele date arată că în Franța și în Germania românii sunt cei mai numeroşi din totalul medicilor străini. În 2018, spre exemplu, peste 8700 de specialişti români erau înregistraţi în cele două ţări."

Printre cei care și-au găsit un rost în diaspora se numără și Alecsandra, o româncă din Ardeal, care de 3 ani e stomatolog în Austria.

Citeste si: Noi cazuri de variola maimuței. S-au depistat cazuri și în Israel și în Elveția

Alecsandra Moldovan, medic stomatolog în Austria „În România mă simțeam așa ca și o vânzătoare, psiholog, negociator, în sensul că...ce era foarte important- prețul. Toată lumea care venea...nu erau interesați neapărat de planul de tratament, ci de cât costă. Îmi place să fiu medic dentist aici și să nu trebuiască să pun costul pe primul plan”

Soluția pentru a ne ține specialiștii în țară ține de infrastructura medicală. E nevoie de investiții și nu doar de salarii mărite.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Noi cazuri de variola maimuței. S-au depistat cazuri și în Israel și în Elveția

Un studiu al Fundației Colegilor Medicilor, realizat înaintea măririlor salariale din 2018.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalul Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si