Cel mai important aliat al lui Vladimir Putin din interiorul UE, liderul de la Budapesta, Viktor Orban, sare în ajutorul Rusiei într-un moment în care invazia Ucrainei se intensifică în zonele de est ale țării, după 72 de zile de război și mii de civili uciși.
Premierul maghiar Viktor Orban a declarat vineri dimineața, la postul public de radio de la Budapesta, că Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei în forma sa actuală, nici embargoul asupra importurilor de țiței rusesc.
Zilele trecute, ministrul maghiar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, a declarat, în timpul unei vizite în Kazahstan, că guvernul său nu va fi de acord cu nicio sancțiune care să facă imposibile importurile de petrol și gaze din Rusia în Ungaria, deoarece acest lucru ar pune în pericol securitatea energetică a țării.
Viktor Orban refuză să dea curs sancțiunilor UE împotriva Rusiei
Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Viktor Orban a spus că cel mai recent pachet de sancțiuni al UE riscă să submineze unitatea blocului, iar "aprobarea sa ar fi un eșec istoric", informează Reuters.
Noile măsuri, anunțate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, includ sancțiuni împotriva celei mai importante bănci rusești și interzicerea difuzării programelor rusești în Europa, precum și embargoul asupra țițeiului în termen de cel mult șase luni.
Diplomații europeni au precizat că Ungaria și Slovacia vor primi un termen mai lung de adaptare la noul pachet de sancțiuni, până la sfârșitul anului 2023, pe fondul temerilor că embargoul nu le-ar lăsa suficient timp pentru a se adapta.
Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană a anunțat miercuri cel de al șaselea său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează și stoparea importurilor de petrol, într-un mod ordonat, în următoarele șase luni, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Să fim clari: nu va fi ușor. Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la asta. Propunem acum o interdicție asupra petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe mare și prin conducte, brut și rafinat.
Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale.
Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea cu țiței din Rusia în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului. Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și partenerii noștri”, a spus Ursula von der Leyen.