Pensii recalculate 2024. Pensionarii trebuie să știe că pot să își calculeze singur pensia pe care o vor primi după 1 septembrie 2024, a precizat Simona Bucura Oprescu.

Citește și: Pensii mai mari cu 2.000 de lei după recalculare. Veste bună pentru seniorii care se așteptau la "zero creșteri" din septembrie

Ministrul Muncii a explicat că procesul de recalcularea pensiilor este finalizat, iar în peste 90% din cazuri există deja validarea finală pentru trimiterea deciziilor către Poșta Română.

Noile decizii cu pensiile recalculate nu seamănă cu vechile decizii de pensionare, ci are alte rubrici.

Ce rubrici conține decizia cu pensia recalculată

Prima dintre rubrici a) se referă la stagiul total de cotizare. "Avem total stagiu de cotizare, compus din stagiu de cotizare contributiv, adică stagiu pentru care a avut vechime în muncă și stagii de contributivitate cu care pensionarul a alimentat bugetul asigurărilor sociale de stat", a precizat ministrul.

Dacă mergem la rubrica b) din decizia de recalculare, punctele de stabilitate se acordă doar pentru stagiul de cotizare contributiv care depăște pragul de 25 de ani.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

"Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Datorită acestui aspect, pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei", a declarat ministrul Muncii la România TV.

Cum își calculează seniorii singuri pensia pe care o vor primi din septembrie 2024

Suntem în măsură să ne calculăm singuri numărul de puncte care ni se cuvine, spune Simona Bucura Oprescu.

" Pensionarii se uită în decizia de pensionare la punctul G și acolo au numărul punctelor pe care le au, la care trebuie să adauge punctele de stabilitate, și pe acestea le pot calcula singuri. Înmulțim totalul punctelor acumulate cu 81 de lei, valoarea punctului de referință."

"Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat", a explicat ministrul Muncii.

Legea stipulează că nicio pensie nu scade. Dacă la recalculare punctajul total este mai mic, ea rămâne la valoarea de dinainte recalculării și se mențină cuantumul aflat în plată.

"De fiecare dată majorarea se aplică la cuantumul rezultat în urma recalculării. Aceasta este esența reformei", a precizat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la România TV.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Prin urmare pe noua lege, indiferent de când ai ieșit la pensie, formula prin care se regăsesc punctele de contributivitate, de stabilitate și valoarea punctului de pensie ne va duce la un sistem de echitate, consider ministrul Muncii.

Simona Bucura Oprescu a dezvăluit că procesul de recalcualare a pensiilor a ajuns la final, urmând ca în perioada următoare deciziile să ajungă la benficiari.

„Recalcularea este făcută toată fiindcă în acest moment finalizăm, dar am trecut de 90%, verificarea și listarea deciziilor care sunt semnate și expediate către poștă...În acest moment toate pensiile sunt recalculate după aceeași formulă...Finalizând reevaluarea, a fost aplicată formula, după care au verificat și au listat deciziile, pentru a finaliza partea administrativă. Listăm fiecare decizie de pensionare în trei exemplare. Unul se trimite pensionarului și două rămân la dosar”, a mai spus oficialul din Guvernul României.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si