Vin deciziile cu pensiile recalculate. Ministrul Muncii a explicat cum îți poți calcula singur pensia majorată
Pensii recalculate. Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a oferit detalii despre deciziile de pensionare pe care pensionarii le vor primi acasă între 15 august și 1 septembrie 2024.
Pensii recalculate 2024. Pensionarii trebuie să știe că pot să își calculeze singur pensia pe care o vor primi după 1 septembrie 2024, a precizat Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii a explicat că procesul de recalcularea pensiilor este finalizat, iar în peste 90% din cazuri există deja validarea finală pentru trimiterea deciziilor către Poșta Română.
Noile decizii cu pensiile recalculate nu seamănă cu vechile decizii de pensionare, ci are alte rubrici.
Ce rubrici conține decizia cu pensia recalculată
Prima dintre rubrici a) se referă la stagiul total de cotizare. "Avem total stagiu de cotizare, compus din stagiu de cotizare contributiv, adică stagiu pentru care a avut vechime în muncă și stagii de contributivitate cu care pensionarul a alimentat bugetul asigurărilor sociale de stat", a precizat ministrul.
Dacă mergem la rubrica b) din decizia de recalculare, punctele de stabilitate se acordă doar pentru stagiul de cotizare contributiv care depăște pragul de 25 de ani.
"Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Datorită acestui aspect, pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei", a declarat ministrul Muncii la România TV.
Cum își calculează seniorii singuri pensia pe care o vor primi din septembrie 2024
Suntem în măsură să ne calculăm singuri numărul de puncte care ni se cuvine, spune Simona Bucura Oprescu.
" Pensionarii se uită în decizia de pensionare la punctul G și acolo au numărul punctelor pe care le au, la care trebuie să adauge punctele de stabilitate, și pe acestea le pot calcula singuri. Înmulțim totalul punctelor acumulate cu 81 de lei, valoarea punctului de referință."
"Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat", a explicat ministrul Muncii.
Legea stipulează că nicio pensie nu scade. Dacă la recalculare punctajul total este mai mic, ea rămâne la valoarea de dinainte recalculării și se mențină cuantumul aflat în plată.
"De fiecare dată majorarea se aplică la cuantumul rezultat în urma recalculării. Aceasta este esența reformei", a precizat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la România TV.
Prin urmare pe noua lege, indiferent de când ai ieșit la pensie, formula prin care se regăsesc punctele de contributivitate, de stabilitate și valoarea punctului de pensie ne va duce la un sistem de echitate, consider ministrul Muncii.
Simona Bucura Oprescu a dezvăluit că procesul de recalcualare a pensiilor a ajuns la final, urmând ca în perioada următoare deciziile să ajungă la benficiari.
„Recalcularea este făcută toată fiindcă în acest moment finalizăm, dar am trecut de 90%, verificarea și listarea deciziilor care sunt semnate și expediate către poștă...În
acest moment toate pensiile sunt recalculate după aceeași formulă...Finalizând reevaluarea, a fost aplicată formula, după care au verificat și au listat deciziile, pentru a finaliza partea administrativă. Listăm fiecare decizie de pensionare în trei exemplare. Unul se trimite pensionarului și două rămân la dosar”, a mai spus oficialul din Guvernul României.