in Vinerea Mare, moartea Mantuitorului deschide un timp al haosului si al intunericului in care oamenii raman fara protectie divina. Vinerea Marea echivaleaza cu 12 vineri. in Vinerea Mare nu se ara, nu se seamana si nu se sadesc pomi. Nimic din ce se sadeste in aceasta zi, nu va rodi.
Femeile nu au voie sa coaca, sa coasa, sa teasa, sa spele rufe sau sa toarca. Exista credinta ca daca cineva se incumeta a coace in aceasta zi face mare pacat, iar coptura nu este mancata nici macar de pesti.
Despre oamenii care nu lucrau in Vinerea Mare se credea ca nu vor avea dureri de cap si vor avea noroc pana la sarbatoarea urmatoare. in comunitatile traditionale, se considera ca Vinerea Mare, odata cu moartea Mantuitorului, deschide un timp al haosului si intunericului, oamenii ramanand fara protectie divina.
Cine face rau in Vinerea Mare, se spune ca-l va primi inzecit inapoi. in unele zone ale tarii se afuma cu tamaie pomii si casele pentru a le feri de animale salbatice, de trasnete, boli si daunatori.
Exista traditia ca daca ploua va fi un an imbelsugat, iar daca nu, va fi mare saracie tot anul. Tot in aceasta zi nu se mananca urzici, existand credinta ca Iisus a fost batut cu un manunchi de urzici, si sa nu se pune in mancare otet, pentru ca pe cruce Iisus a fost batut cu urzici, iar buzele Mantuitorului au fost udate cu otet, noteaza crestinortodox.ro.
Un obicei este sa te tunzi in Vinerea Mare, pentru ca parul sa creasca mai repede si firul sa fie mai gros.
in plus, obiceiul te scapa de dureri. Traditia mai spune ca fetele nemaritate trebuie sa se spele pe fata cu apa proaspata in care au tinut un ou vopsit cu un banut de argint. Vor deveni mai atragatoare si banutul le aduce mai mult noroc.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
in Vinerea Mare, preotii fac slujba de scoatere a Sfantului Epitaf din altar, pe care-l asaza pe o masa in mijlocul bisericii. Aceasta etapa arata credinciosilor coborarea de pe Cruce a lui Iisus Hristos si pregatirea trupului Sau pentru inmormantare.
Oamenii care merg la biserica trec de trei ori pe sub Sfantul Aer. Se spune ca cei care indeplinesc aceasta etapa nu se vor mai confrunta cu durere de cap si de spate.
Seara, in biserici crestinii canta Prohodul, dupa care se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf, care simbolizeaza trupul Mantuitorului Iisus Hristos. Apoi, Sfantul Epitaf este asazat pe Sfanta Masa din altar, unde ramane pana la inaltare, care are loc peste 40 de zile. Punerea pe Sfanta Masa reprezinta punerea Domnului in mormant.
La sfarsit, preotii impart oamenilor care au participat la slujba florile care au fost aduse si puse pe Santul Epitaf, acestea fiind sfintite.
De asemenea, se aprind lumanari la morminte, pentru ca cei care nu mai sunt alaturi de noi sa aiba lumina si sa stie ca este sarbatoare.