Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice, cele mai vechi urme arheologice fiind descoperite în jurul anului 6000 î. Hr. în regiunea Georgiei. Strugurii albi au fost primul soi de vin domesticit, cultivat pe scară largă.

Proprietățile nutritive ale vinului alb

  • Vinul alb are în componența sa o serie de nutrienți și vitamine esențiale pentru organismul uman, iar cele mai importante sunt:
  • vitamina B2 (riboflavina)
  • vitamina B3
  • vitamina B6 (niacina)

De asemenea, vinul alb conține și câteva

minerale esențiale, printre care:

  • Fier
  • Magneziu
  • Potasiu
  • Calciu
  • Mangan
  • Zinc
  • Fosfor

Beneficiile consumului de vin alb

Consumul moderat de vin alb este calculat în felul următor: două pahare (200 ml) pentru bărbați și 1 pahar (100 ml) pentru femei. Dacă acest consum se respectă zilnic, organismul tău va avea parte de următoarele beneficii:

Vinul alb reduce nivelul colesterolului

Vinul alb conține compuși care contribuie la reducere colesterolului dăunător (LDL) din sânge și ridică nivelul colesterolului benefic (HDL). Mai pe scurt,i vinul alb contribuie la îmbunătățirea metabolismului și a funcțiilor inimii.

Citeste si: VIDEO| Cluburile exclusiviste din Mamaia Nord s-au redeschis

Îmbunătățește funcțiile sistemului circulator

Cercetătorii afirmă că în vinul alb sunt prezenți antioxidanți asemănători cu cei care se regăsesc  în uleiul de măsline. Din acest motiv, în dietele mediteraneene sunt întâlnite ambele produse din belșug. Vinul alb ajută la îmbunătățirea funcțiilor inimii și ale sistemului circulator.

Vinul alb este un bun aliat al dietei

Vinul alb, consumat cu moderație,poate contribui la scăderea în greutate.

Vinul alb, sec, are mai puține calorii decât cel roșu, iar de aceea el însoțește mesele ușoare care conțin pește sau salată.

Clasificarea vinului alb

Sortimentele de vin alb se împart în două categorii: în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conține și în funcție de soiul de struguri din care este produs. Deasemenea, în stabilirea sortimentelor se ia în calcul și varietatea de struguri prelucrată și podgoria din care sunt culeși.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Roventura//Ținutul Buzăului, tărâm de legendă

În funcție de cantitatea de zahăr pe care o conține, vinul alb se clasifică în:

  • Vin alb sec

Cantitatea de zahăr din vinul alb sec este redusă, aproximativ 4 grame/ litru, deoarece drojdiile din vinul sec consumă, în timpul fermentării, zahărul din must și-l transformă în alcool etilic și dioxid de carbon.

  • Vin alb demisec

Ceva mai dulce decât vinul sec, dar fără exagerare, vinul alb demisec se obține printr-un proces de fermentare mai scurt, astfel încât drojdiile să nu consume tot zahărul. Vinul alb demisec conține între 4 și 12 grame de zahăr per litru.

  • Vin alb demidulce

Vinul alb demidulce se obține printr-un proces de fermentare mai scurt decât cel folosit la vinul demisec. Cantitatea de zahăr prezentă este cuprinsă între 12 și 50 de grame per litru.

  • Vin alb dulce

Concentrația de zahăr din vinul dulce e de 50 de grame/ litru. Unii producătorilor adaugă zahăr suplimentar în timpul fermentației, iar alții adaugă alcool. Orice procedeu ar alege, ambele opresc drojdiile să consume zahărul din struguri.

Soiuri celebre de vin alb

În funcție de sortimentul de struguri din care se obține, soiurile de vin celebre sunt:

Chardonnay

Chardonnay este unul dintre cele mai celebre vinuri albe seci pe plan mondial. Acest vin este originar din Franța, însă plantația podgoriilor s-a extins în întreaga lume. Vinul alb Chardonnay s-a făcut remarcat datorită aromelor sale intense de citrice și se potrivește perfect cu preparatele din pește sau pui.

Sauvignon Blanc

Provine din regiunea franceză Bordeaux, celebră pentru soiurile de vin roșu Cabernet Sauvignon și Merlot. Vinul alb Sauvignon Blanc are note care te duc cu gândul la iarba proaspăt tăiată, iar aromele pe care le poți identifica sunt cele de mere verzi și pepene.

Riesling

Riesling este un vin german originar din Valea Rinului. Vinurile obținute din podgoria Riesling sunt mai ușoare decât Chardonnay și au ca aroma principal merele crude.

Încearcă și tu un vin alb de pe Alcool-Discount.ro și lasă-ți simțurile să se bucure de arome incredibile. 

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si