Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Virgil Popescu, despre reducerea consumului de gaze: „Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva”

Cu cât se apropie mai mult sezonul rece, românii sunt îngrijorați de o eventuală reducere a consumului de gaze naturale cu 15%. Cu toate acestea, ministrul Energiei, Virgil Popescu și premierul Nicolae Ciucă dau asigurări că „energia cu porția” este exclusă.

Laura Macovei,

Virgil Popescu, despre reducerea consumului de gaze: „Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva”


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Măsura a fost discutată de Comisia Europeană în cazul unei crize a gazelor în UE.

Asigurați de producția internă

Noi producem 9 miliarde de metri cubi de gaz și consumăm 11 miliarde și producem 50-53 terawați de energie electrică și consumam 57 de terawați. Deci avem nevoie și de importuri de energie electrică și gaze”, a spus Popescu, potrivit Digi24.

Popescu a explicat că reducerea cu 15% a consumului de gaze, decisă de Uniunea Europeană, se bazează pe o medie a consumului din ultimii 5 ani pentru perioada 1 august-31 martie.

Citeste si: Rusia taie gazele către o țară din UE

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

România își poate asigura din producția internă toți consumatorii protejați. Lucrăm pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e să avem cât mai multe gaze în depozite, să depășim pragul de 80% în septembrie.

Profilul de producție al României e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze și din producția internă ne putem umple vara și toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se și întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puțin 90% ”, a spus Popescu.

Ministrul a explicat că e vorba despre o reducere voluntară a consumului de energie, în caz de nevoie, și că la nivelul Uniunii nu au fost stabilite toate detaliile.

„Să stingi un bec când ieși din cameră, să nu ții apa caldă pornită tot timpul”

Chiar dacă se promite că nu vom duce lipsă de nimic, ministrul recomandă economisirea măcar acasă. 

Citeste si: Europa scade consumul de gaz

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Asta nu înseamnă că noi, ca români, să nu începem să economisim acasă. Să stingi un bec când ieși din cameră, să nu ții apa caldă pornită tot timpul când, de exemplu, te bărbierești, multe alte lucruri minore pe care le putem face și de care nu ne-am dat seama Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva. Consumatorul casnic este pus în centru, nu industria ”, a spus Popescu.

Declarația premierului Ciucă

„Î n ansamblul de măsuri care s-au luat la nivelul Ministerului Energiei şi de către companiile producătoare de gaz, avem în momentul de faţă peste 1,8 miliarde de metri cubi înmagazinaţi, ceea ce ne duce mult peste pragul pe care îl aveam asumat la 1 august, care era de 46%, la 1 septembrie- 57%. Am depăşit şi pragul pe care-l aveam de îndeplinit pentru 1 septembrie, motiv pentru care în acest moment continuăm să ne asigurăm necesarul de gaz înmagazinat în depozitele proprii şi dau asigurări că populaţia nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului ”, a spus Ciucă.

În cazul în care totuși această măsură va deveni obligatorie, ea se va face echilibrat, astfel încât să nu reprezinte un impediment pentru niciun român. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI