In articol:
Specialiștii europeni au făcut o descoperire care i-a alarmat. Deși Europa a fost declarată liberă de poliomielită în anul 2002, virusul a fost detectat de către sistemele de monitorizare a apelor uzate din Germania, Spania și Polonia.
Deși până în acest moment nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, specialiștii consideră descoperirea îngrijorătoare și un semnal de alarmă important, scrie The Conversation.
Citeste si: Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?- wowbiz.ro
Ce este poliomielita și cum se manifestă
Poliomielita este o boală contagioasă care atacă sistemul nervos și poate duce la paralizie completă în doar câteva ore. Din datele care există până acum, din 200 de persoane infectate cu virusul, una paralizează ireversibil, iar între 5 și 10% dintre cei paralizați mor din cauza imobilizării mușchilor respiratori.
Rata de vaccinare anti-polio din Europa este de peste 95%. „Imunitatea de turmă” este realizată atunci când 80% din populație este vaccinată. În țările în care virusul a fost detectat, între 85 și 93% din populație este vaccinată, însă riscul rămâne crescut pentru persoanele nevaccinate, care pot fi vulnerabile în fața virusului, mai ales dacă au un sistem imunitar slăbit.
La nivel mondial, doar în două țări din lume boala se mai transmite în mod regulat.
Citește și: Zeci de mii de porci, sacrificați după ce a fost descoperit un focar de pestă porcină africană în Olt