Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat joi că, până la data de 11 aprilie, au fost confirmate în România nu mai puțin de 863 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 "care determină îngrijorare".

Dintre noile forme de coronavirus, varianta britanică (B.1.1.7) a fost înregistrată în 857 de cazuri, varianta sud-africană (B.1.351) în patru cazuri, iar varianta braziliană (P.1) în două cazuri.

Citeste si: Șeful Pfizer: Un scenariu probabil este să ne vaccinăm și cu a treia doză

Mai îngrijorător este că, până la data de 11 aprilie, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 63% din probele analizate, o cifră extrem de mare.

O nouă mutație, E484K, depistată la Suceava 

Conform INSP, unul din cazurile de mutații din județul Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutaţia E484K.

Potrivit specialiștilor, această mutație nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7).

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Câți români s-au vaccinat în ultima zi. Interesul pentru vaccinare scade

Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

Decese cauzate de noile mutații

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, toate cu varianta britanică (B.1.1.7).

Rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 63% din probele analizate[Sursa foto: Facebook / EDCD]

Până la data de 11 aprilie au fost raportate la INSP- CNSCBT un număr de 1.373 de secvenţieri. Cele şase laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul Cantacuzino, Institutul "Matei Balş", MedLife, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, Institutul de Virusologie "Ştefan S. Nicolau" şi CRGM al SCJU Craiova.

Șeful gigantului farmaceutic Pfizer este de părere că vaccinurile împotriva coronavirusului vor necesita doze suplimentare după rapel și că vaccinarea anti-COVID se va face apoi în fiecare an.

Citeste si: Adio, mască de protecție! Țara care renunță la obligația de a purta mască pe stradă

"Un scenariu probabil este că va fi necesară o a treia doză, undeva între șase și 12 luni [după vaccinarea inițială] și de acolo, va exista o revaccinare anuală", a declarat joi directorul general al Pfizer, dr. Albert Bourla, într-un interviu acordat CVS Health.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si