Potrivit ziare.com, pana acum au fost confirmate peste 170 de cazuri cu virusul H3N2 si 6 morti. Specialistii spun ca cei mai afectati oameni sunt cei cu imunitatea scazuta. Deocamdata, in Romania nu este epidemie, insa situatia s-ar putea agrava in curand deoarece din ce in ce mai multi oameni sunt afectati de gripa.
"In momentul de fata nu se poate vorbi despre o epidemie, dar numarul de cazuri este in crestere.
Si presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat pentru Agerpres ca deocamdata nu se poate vorbi despre o epidemie de gripa la nivel national, ci doar despre manifestari de tip epidemic la nivel local, in special in Bucuresti si Constanta.
Acesta a precizat ca cel mai mare risc se inregistreaza in randul cardiacilor, al pacientilor cu boli cronice respiratorii, dar si al copiilor sau femeilor gravide.
Virusul produce o alterare puternica a starii de sanatate, iar in cazul in care bolnavul sufera si de alte boli, poate sa duca la complicatii si deces.
Pentru a reduce cat mai mult riscul de imbolnavire, virusologii ne sfatuiesc in primul rand sa ne vaccinam.
"In aceasta luna inca exista recomandare pentru administrarea vaccinului la persoanele cu risc.(...) Vaccinarea este eficienta. Studiile care au fost facute in diverse tari arata ca protectia impotriva gripei este undeva intre 70- 80% si, chiar daca ea nu este absoluta, in orice caz riscul de evolutie catre formele complicate este mult mai mic in cazul persoanelor vaccinate. In unele tari este obligatoriu ca personalul medical sa se vaccineze impotriva gripei", a sustinut Alexandru Rafila pentru Agerpres.
De asemenea, pe langa imunizare, specialistii ne recomanda sa evitam pe cat posibil multumile, spatiile inchise aglomerate, dar si sa fim mult mai atenti la igiena, pentru ca gripa este o infectie care se raspandeste in general pe cale aeriana, prin intermediul mainilor murdare.
Pe langa spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, este foarte importanta si utilizarea batistelor de unica folosinta atunci cand ne suflam nasul, dar si cand stranutam, pentru a reduce pe cat posibil riscul de a transmite virusul si altora.
"Virusul gripal patrunde in organism pe cale aeriana, prin mucoasele din gura, nas sau ochi. Cand o persoana cu gripa tuseste sau stranuta, virusul este transmis prin aer si poate fi inhalat de orice persoana din jur. Perioada de incubare dureaza de la 18 la 72 ore, timp in care persoana infectata poate sa transmita virusul altor oameni", a declarat prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase, citat de eva.ro.
Gripa H3N2 se manifesta prin febra peste 38 de grade Celsius, tuse, dificultati de respiratie, dureri de cap, curgerea non-stop a nasului, dureri musculare si oboseala continua. Daca aveti aceste simptome, mergeti la medic imediat.
Citeste mai mult aici