"Verificarile facute la Agentia Nationala de Transplant au fost finalizate si neregulile gasite in procedurile de alocare a organelor si prioritizarea pacientilor pentru transplant sunt grave si afecteaza mii de pacienti, mii de oameni care asteapta un transplant cu speranta in profesionalismul si corectitudinea sistemului medical", spune Vlad Voiculescu.

Corpul de control a facut mai multe verificari in cadrul carora s-a descoperit ca, desi exista liste de asteptare acestea nu sunt corelate la nivel national, iar criteriile de prioritizare "sunt mai degraba subiective", arata ministrul.

"Pacientii de pe listele de asteptare pentru transplant nu beneficiaza intotdeauna de sanse egale. Este posibil ca un pacient sa fie in varful listei de asteptare, sa existe un organ compatibil pentru acest pacient dar totusi nu el sa fie cel care intra in sala de operatie", mai spune Vlad Voiculescu.

Ministrul sustine ca au fost sesizate organele de ancheta in privinta neregulilor descoperite.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți pantalonoase”- antena3.ro

Citeste si: Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi- wowbiz.ro

"Corpul de control al Ministerului Sanatatii a descoperit, de asemenea, existenta unor fenomene care indica suspiciuni cu privire la corectitudinea alocarii organelor pentru transplant. intr-unul dintre centrele de transplant din Romania, pentru o singura arie patologica, s-au efectuat, in anul 2014, 140 de transplanturi. 60% dintre pacientii care au beneficiat de aceste transplanturi au fost inscrisi pe lista de asteptare chiar in acelasi an desi erau pacienti pe listat de asteptare inca din anul 2005.

intr-un alt an, in anul 2015, de asemenea, intr-un centru si pe o singura arie patologica, 80% dintre beneficiarii de transplant au fost inscrisi in acelasi an 2015. 80%!", sustine Vlad Voiculescu.

Ministrul a cerut realizarea, in regim de urgenta a regulamentului de alocare a organelor. De asemenea, Vlad Voiculescu a spus ca exista proceduri stabilite, la nivel european, pentru contactarea pacientilor. Astfel, daca in celelalte tari din Uniunea Europeana sunt contactati in repetate randuri pacientii din varful listei de asteptare si apropiatii acestora atunci cand exista un organ compatibil, in Romania, aceasta procedura nu se aplica.

"Cand viata ta depinde de un organ nu ar trebui sa conteze ca esti din Timisoara, Bucuresti, Cluj. Nu ar trebui sa conteze deloc daca esti pacientul unui centru de transplant condus de o anumita persoana si nu de alta. De asemenea, nu ar trebui sa conteze ca esti mai vedeta decat ceilalti pacienti de pe lista de asteptare", a comentat Voiculescu.

Sursa: News.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si